[vc_row][vc_column][vc_column_text]
’Generation krænket’ er en vigtig bog
Caroline Fourest har begået en lille, men fortrinlig bog om moderne krænkelseskultur, som nu findes i dansk oversættelse. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”2337″ img_size=”200×40″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Af Morten Okkels, mok@indblik.net
’Generation krænket – fra sprogpoliti til tankepoliti’ er en advarsel, eller egentlig en samling af advarsler, om at indse de totalitære træk ved moderne identitetspolitik. Det er den franske aktivist og kunstner Caroline Fourest, der står bag, og det er en vigtig bog.
Caroline Fourest er feminist, aktivist på den franske venstrefløj og har siddet i redaktionen hos det modige og udsatte tidsskrift Charlie Hebdo. Med rette er hun bekymret over, hvad hun ser af udvikling hos gamle kammerater, i høj grad inspireret af USA.
Fourests bog består af kapitler i essayistisk form, der kan læses meningsfuldt hver for sig, og tilsammen udgør fortællingen om en hel vestlig verden, hvor dele af venstrefløjen er grebet af galskab, en søgen af politisk legitimitet gennem offerrolle. Ikke mindst på sociale medier, og nogle gange i form af fysisk forulempelse.
Eksempler får vi i hobetal. Skal man le eller græde over protesterne over, at Scarlett Johansson ikke må spille en transkønnet person og bør afgive rollen til en ikke-binær skuespiller? Eller når den franske ’anti-negrofobiske brigade’ obstruerer kunst, der viser overgreb mod sorte mennesker – fordi ophavsmanden til værket er en hvid sydafrikaner? Eller når voksne mennesker på et universitet ’afsværger deres hvidhed’.
En skør, skør verden
Bogen leverer disse eksempler i hobetal, ledsaget af Fourest egne spidse og nådesløst præcise kommentarer. Mon en af de helt store amerikanske film, ’The Godfather’, havde været mulig i dag, spekulerer forfatteren – al den stund at Marlon Brando skulle være mafiabossen Don Corleone helt uden italiensk baggrund? Vi er jo efterhånden nået dertil, hvor det er et seriøst spørgsmål.
En særlig værdi for os som danske læsere er, at Fourest leverer os eksempler på galskaben fra den frankofone verden. Hertil kommer en kort refleksion (den måtte gerne have været længere) over forskellen mellem den klassiske anskuelse af race i identitetspolitikkens hjemsted USA og hendes eget Frankrig. Det sker i et af bogens højdepunkter, kapitlet ’Antiracismens to ansigter’.
I samme kapitel viser Fourest også, hvordan hendes protest ikke er den sædvanlige højre-mod-venstre-kritik af identitetspolitik, idet hun understreger sin frygt for, at klassekamp er blevet til racekamp. At venstrefløjen med sin usunde besættelse af køn, race og seksualitet er ved at servere en gratis omgang for den yderligtgående højrefløj.
Eller når hun konstaterer, at patriarkatet er en behændig størrelse, med henvisning til at identitetspolitikere i forhold til islam tilsidesætter samme dagsorden om kvinders frigørelse, de fejrer i andre sammenhænge.
Stadig mere ekstremt
Gennem bogen må man trække på smilebåndet et par gange – hvad skal man ellers gøre, når præsenteret for sorte aktivister, hvis politiske mål det er at bekæmpe hvide mennesker, der anlægger kruset og krøllet hår? – men mod slutningen står det klart for enhver, hvor betændt og farlig en problematik, Caroline Fourest har indladt sig på. Her inddrager hun i højere grad sig selv og sine egne oplevelser med at blive forulempet under fri meningsudveksling, og det er skræmmende læsning.
Bogen er dermed slet ikke for sjov, men derimod en vigtig sag. Det siger jeg ikke, fordi jeg selv er enig med Fourest i forhold til det aktuelle emne, men simpelthen fordi hun har begået en velskrevet, tankevækkende bog, der belyser et spændende tema fra en anden synsvinkel, end hvad typisk gøres.
Så hvem ved? Måske vil det rykke noget i forhold til at bryde igennem til bogens primære målgruppe, som er en venstrefløj på identitetspolitiske afveje. Måske vil det ikke. Men uanset hvor man står på diverse politiske målestokke, giver det en ekstra nuance til debatten og forståelsen her til lands, at ’Generation krænket’ nu foreligger på dansk. Denne bog er god, både at læse og at have læst.
’Generation krænket – fra sprogpoliti til tankepoliti’ af Caroline Fourest er udkommet på forlaget Grønningen 1.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2092″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4991″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5947″][/vc_column][/vc_row]