Grundlovskommissionen på plads: Her er de medlemmer, der skal kulegrave minkskandalen

Foto: Shutterstock

Folketingets granskningsudvalg har udnævnt medlemmerne af Grundlovskommissionen – altså kommissionen der skal undersøge hele handlingsforløbet omkring regeringens ulovlige ordre om at aflive alle mink i Danmark.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.net

Det skriver Altinget.

Medlemmerne er Michael Kistrup, Helle Krunke og Ole Spiermann.

Formanden for kommissionen er Michael Kistrup, som er landsdommer ved Østre Landsret. Helle Krunke er professor og centerchef ved Centre for European and Comparative Legal Studies. Ole Spiermann er advokat og leder af Bruun & Hjejles procesafdeling.

Kommissionen er en såkaldt “granskningskommission”, som er et nyt parlamentarisk redskab. Formålet med netop denne kommission er, at den arbejder hurtigere end andre former for undersøgelseskommissioner.

Karsten Lauritzen (V), der også er formand for Granskningsudvalget, er meget begejstret for denne nye undersøgelsesform.

–  Jeg er glad for, at alle Folketingets partier støtter at gennemføre den første undersøgelse efter de nye retningslinjer.

– Med det nye format har vi lagt rammerne for, hvordan fremtidige undersøgelser kan forløbe i en organiseret proces, og brudt med princippet om, at skiftende regeringer undersøger sig selv. Det styrker Folketingets vigtige funktion med at føre kontrol med den til enhver tid siddende regering, fortæller Karsten Lauritzen.

Granskningsudvalget skal fremover lave forundersøgelser af sager, som medlemmerne ønsker at få belyst.

Det er første gang, at man anvender en granskningskommission til en sag, der har påkaldt sig negativ opmærksomhed.

Som ved andre undersøgelseskommissioner har selve kommissionen kun til formål undersøge og redegøre for pågældende sager.

Det vil sige, at kommissionen altså ikke besidder en dømmende myndighed, så hvis en embedsmand skal stilles til ansvar, er det Folketingets job at gå videre med sagen.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?