Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har ansat en bekendt partifælle som ny pressechef i sit ministerium.
Af Philip Friis, philip@indblik.net
I går blev det offentliggjort, at pressechefen i fagforbundet Dansk Metal, Mads Hersbøll, tiltræder som den nye presse- og kommunikationschef i Beskæftigelsesministeriet.
Med stillingen bliver Hersbøll placeret i embedsværket, men den medfølgende pligt til at arbejde neutralt og upartisk, når man er ansat som embedsmand, har fået mange politikere til at rette en kras kritik mod ansættelsen.
Det forholder sig nemlig sådan, at Hersbøll tilbage i 2019 var opstillet som kandidat for Socialdemokratiet til Europa-Parlamentet.
Og Hersbøll vil til Ekstra Bladet ikke udtale sig om, hvorvidt han stadig er medlem af Socialdemokratiet, men henviser i stedet til Beskæftigelsesministeriet.
Socialdemokratisk nepotisme?
Det er langt fra første gang, at den socialdemokratiske regering ansætter personer med bånd til regeringen.
Tilbage kort efter valget i 2019 kunne Berlingske berette, at hele otte ministerier havde fået en ny pressechef i løbet af den dengang nyindsatte regerings korte levetid, og at der i seks af tilfældene var tale om en person med bånd til regeringen.
Senere selvsamme år konstaterede forhenværende indenrigsminister, Astrid Krag, under et samråd, at embedsfolk skal arbejde neutralt og upartisk. Politikere fra andre partier kritiserer dog i denne uge igen en ny socialdemokratisk ansættelse.
Om nyansættelsen af den tidligere socialdemokratiske kandidat Mads Hersbøll som ny pressechef, udtaler tidligere transportminister og nuværende medlem af Folketinget for Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, til Berlingske:
– Det er et kæmpe problem, når der i en lang række stillingsbesættelser bliver ansat en partifælle til ministeren som neutral embedsmand.
– Med denne regering er det ikke sket en enkelt eller to gange. Det er et helt klart mønster, hvor medlemmer af Socialdemokratiet bliver ansat i ministerierne.
Og han fortsætter:
– Det er kun under Mette Frederiksens regering, at der er blevet ansat den ene presse- og kommunikationschef efter den anden, som har et klart tilhørsforhold til det samme parti som regeringen.
– Hvis det her var helt naturligt, hvorfor har vi så aldrig set noget lignende i dansk politik? Det er fuldstændig indlysende, at regeringen har sat noget i værk, der får det til at ske.
Medlem af Folketinget for De Konservative, Rasmus Jarlov, kritiserer også ansættelsen på Twitter:
Der går ikke en dag uden at Socialdemokraterne misbruger regeringsmagten til at pleje deres egne interesser. Under en borgerlig regering ville dette være en kæmpe historie. Nu er det hverdag.https://t.co/hoZJzUCI3K
— Rasmus Jarlov (@RasmusJarlov) May 4, 2021
Den nyansatte pressechef har også haft sin gang på Twitter, hvor han bl.a. fejrede med jubel, da Thorning-regeringen rundede 1000 dage som regeringsparti:
I dag er det præcis 1000 dage siden Socialdemokraterne indtog Statsministeriet igen. Hip, hip hurra! #dkpol #1000dage
— Mads Hersbøll (@MadsHers) June 28, 2014
Båndene til regeringen bliver dog især understreget af det faktum, at Hersbøll, sammen med den nuværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, i hvis ministerium Hersbøll er blevet ansat , tilbage i 2018 skrev et fælles debatindlæg til Altinget.
Hersbøll var derudover én af de første til at lykønske Hummelgaard, efter det lykkedes ministeren at lande en aftale med Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti om en ret til tidligere tilbagetrækning.
Denne gang er det Hersbøll selv, der kan juble, idet han om under en måned starter som Beskæftigelsesministeriets nye pressechef.
Hummelgaard har ikke selv lykønsket Hersbøll endnu.