Hækkerup vinder sag i landsretten: Den ulovlige overvågning af danskerne kan fortsætte

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Danmark anvender logning af mobildata i en så høj grad, at EU-domstolene har erklæret fremgangsmåden ulovlig. Alligevel slipper regeringen ustraffet i en landsretssag, og justitsminister Nick Hækkerup (S) modtager 125.000 kroner i erstatning af sagsomkostninger.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Sagen blev anlagt af Foreningen Imod Ulovlig Logning mod justitsminister Nick Hækkerup (S), som er den ansvarlige minister på området. Foreningen betegner logning af danskernes teledata som værende ulovlig overvågning.

Det beretter Politiken.

I sagen forsøgte foreningen at erklære Danmarks såkaldte logningsbekendtgørelse ulovlig. Logningsbekendtgørelsen er en lov, der sikrer, at politiet har adgang til telekunders data under efterforskning.

Det lykkedes dog ikke. Sagen blev videreført til Østre Landsret, og regeringen blev frifundet efter et halvandet års ventetid. Samtidig skal Foreningen Imod Ulovlig Logning nu hæfte for sagsomkostninger ved at betale 125.000 kroner til Nick Hækkerup.

Dette er til trods for, at den danske logningsbekendtgørelse er i strid med adskillige afgørelser afsagt af EU-Domstolen, som har erklæret denne form for generelle og såkaldt uddifferentierede logninger ulovlige.

EU-domstolene har ulovliggjort det for at tilgodese borgernes ret til privatliv, beskyttelse af personoplysninger samt ytrings- og informationsfrihed, hvilket er garanteret i den europæiske menneskerettighedskonvention.

Af disse årsager har adskillige andre sammenlignelige EU-stater valgt ikke længere at benytte telelogning.

Alligevel forbliver det i Danmark således, at alle SMS’er og telefonopkald foretaget af danske borgere bliver registreret af teleselskaberne. Der bliver registreret, hvem der kommunikerer med hvem, samt hvilket tidspunkt opkaldet eller SMS’en har fundet sted. Ydermere logges adgang til internettet for enhver internetaktivitet.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?