Hamas afviser våbenhvile

Israel har foreslået en to-måneders pause i kampene i bytte for frigivelse af gidslerne, der holdes af Hamas i Gaza. Dette forslag er blevet afvist af Hamas.
Hør artikel

Palæstinske militser, herunder Hamas, har intensiveret deres angreb i det nordlige Gazaområde, hvor de israelske styrker tidligere har gennemført rydningsoperationer. Disse angreb synes at være en del af en Hamas-baseret strategi for at rekonstituere deres militære kapaciteter i området. Den 23. januar benyttede Hamas’ militære fløj termobariske raketter, snigskytter og morterer i et angreb sydvest for Gaza City. Hamas hævder også, at de har erobret tre droner og udløst en minefælde mod israelske køretøjer.

Den 22. januar udførte Hamas’ militære fløj et komplekst angreb, der resulterede i drab på 21 israelske soldater – det dødeligste enkeltstående angreb siden de israelske landoperations start. Angrebet skete i forbindelse med en eksplosion af IDF-opstillede eksplosiver i to bygninger, som kollapsede og dræbte soldaterne.

IDF har identificeret en stor underjordisk våbenproduktionsfacilitet i det sydlige Gaza og har ødelagt dette komplekse tunnelnetværk som led i at ødelægge Hamas’ våben- og raketproduktionskapaciteter. IDF’s stabschef, Herzi Halevi, udtalte, at de israelske styrker fortsætter kampen i det nordlige Gaza.

I følge Associated Press – og baseret på oplysninger fra Egyptiske embedsmænd – har Israel foreslået en to-måneders pause i kampene i bytte for frigivelse af gidsler. Dette forslag er blevet afvist af Hamas

Regionale og internationale aktører, herunder Iran og Rusland, har reageret på situationen gennem forskellige erklæringer og møder. Irans øverste leder, Ali Khamenei, kritiserede islamiske lande for ikke at kræve våbenhvile, og den iranske udenrigsminister diskuterede krigen med flere internationale kolleger.

Sammmenfatning

 • Hamas og andre palæstinensiske militser er sandsynligvis igang med at genopbygningen af deres militære kapaciteter i den nordlige Gaza-stribe.
 • Hamas’ militære fløj gennemførte et komplekst angreb, der dræbte 21 israelske soldater.
 • Israelske styrker lokaliserede et underjordisk våbenproduktionsanlæg – det største til dato.
 • Palæstinensiske militser fortsætter sit forsvar mod israelske operationer i det vestlige Khan Younis.
 • Israel foreslog en to-måneders pause i kampene til gengæld for, at Hamas over flere faser frigav de resterende gidsler.
 • På Vestbredden støtte israelske styrker sammen med palæstinensiske krigere to gange. IDF tilbageholdt otte eftersøgte personer og konfiskerede våben.
 • Hizbollah udførte tre angreb fra det sydlige Libanon ind i det nordlige Israel.
 • Israelske medier rapporterede, at IDF Air Force ødelagde millitære Hizbollah-anlæg i Libanon – drevet af Iran.
 • Shia-koordinationsrammen – koalition af iransk-støttede shia-politiske fraktioner – diskuterede iransk-støttede militsers bestræbelser på at “provokere” amerikanske selvforsvarsangreb.
 • Israel gennemførte sandsynligvis to luftangreb i Syrien rettet mod våbenopbevaringsfaciliteter.
 • Amerikanske og britiske styrker gennemførte kombinerede angreb på otte Houthi-militære mål i Yemen.
 • Den iranske øverste leder Ali Khamenei kritiserede islamiske lande for ikke at kræve en våbenhvile under et møde med Teheran-afdelingen af Martyrernes Commemoration National Congress.

 

Artiklen er blandt andet baseret på rapporter fra tænketanken ISW.

[adning id="17957"]

Fik du læst?