“Har de bevidst ikke fortalt sandheden til Folketinget og danskerne?”: Folketingsmedlem kræver svar fra regeringen efter ny afsløring

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vi er nødt til at få klokkeklart at vide, hvilke ministre, der har vidst sandheden, lyder det fra De Konservatives folketingsmedlem Marcus Knuth.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Onsdag blev regeringen ramt af endnu en opsigtsvækkende afsløring i Afghanistan-krisen.  Berlingske kunne nemlig berette om en hidtil hemmelig rapport, som fuldstændigt underminerer udenrigsminister Jeppe Kofods (S) forklaring om, at alle analyser og efterretninger om situationen i Afghanistan var “helt afkoblet fra virkeligheden” og at han derfor intet vidste om, at Taliban var på fremmarch.

Af rapporten fremgår det nemlig, at chefen for de danske styrker i Afghanistan allerede i juni advarede om, at den afghanske hær var i opløsning, og at Taliban rykkede hastigt frem mod hovedstaden Kabul.

Det var dog oplysninger, som såvel Jeppe Kofod som hans kollega forsvarsminister Trine Bramsen (S) holdte for sig selv, og det har fået Konservatives folketingsmedlem Marcus Knuth til tasterne.

Knuth, der selv er tidligere soldat og også er medlem af Forsvarsudvalget i Folketinget, er rystet over afsløringen og stiller på baggrund af den spørgsmålstegn ved, om regeringen har vildledt Folketinget og befolkningen.

– Jeg bliver alvorligt bekymret, når jeg læser det her, indleder han et Facebookopslag og fortsætter med at beskrive, hvordan Kofod og Bramsen flere gange i løbet af sommeren underdrev den kritiske situation i Afghanistan – og dermed vildledt deres folketingskolleger.

Den afslørende rapport står imidlertid ikke alene, fortæller Marcus Knuth.

– Rapporten fra chefen for de danske styrker står ikke alene. Når jeg taler med danske soldater, der var i Kabul i foråret, siger de, at vurderingen gennem lang tid var, at Taliban var i gang med at omringe Kabul – og at de afghanske sikkerhedsstyrker mange steder allerede var ved at overgive sig.

– Kan det virkelig passe, at forsvarsministeriet og forsvarsministeren gennem flere måneder ikke har fået det at vide?, spørger det konservative folketingsmedlem.

Han tilføjer, at havde Folketinget i løbet af sommeren fået de rigtige oplysninger om Afghanistan og Taliban, kunne man måske have undgået den kaotiske situation med sidste-øjebliks-evakueringer m.v.

– Nu står vi i stedet i en kaotisk situation, hvor vi panisk flyver hundredvis af afghanere til Danmark – uden af have styr på, hvem der er hvem. Allerede nu er to udviste kriminelle afghanere ved en fejl blevet fløjet tilbage til Danmark. 

Marcus Knuth kræver klare svar fra regeringe.

– Vi er nødt til at få klokkeklart at vide, hvilke ministre, der har vidst sandheden om situationen i Afghanistan. Og har de bevidst ikke fortalt sandheden til Folketinget og danskerne? Det her kaos er bare så pinligt og skadeligt for Danmark.

Såvel røde som blå partier presser nu på for en uafhængig undersøgelse af regeringens håndtering af Afghanistan-krisen. 

Læs mere om det her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?