“Helt usædvanligt”: Nationalbankdirektør sætter erhvervsminister på plads

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Nationalbankens direktør er nu ude med en irettesættelse af erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har antændt en voldsom debat om negative renter i de danske banker.

Ministeren mener, at bankerne – som han kalder for “grådige” – skal stoppe med at lade danskerne “betale penge for at have deres egne penge stående i banken”.

Problemet ved anklagen er dog, at bankerne er nødsaget til at tage negative renter, når både Nationalbanken og Den Europæiske Centralbank har sænket renten til et negativt niveau.

– Ovenstående har Kollerup fået forklaret af sine embedsmænd. Alligevel går han ud med det populistiske budskab. Formentlig fordi bankerne er upopulære og han ad den vej kan score nogle billige point i folkedybet. Hvor er det lavt, lød det sidste uge fra tænketanken Cepos’ cheføkonom Mads Lundby Hansen i et interview med Indblik.

Nationalbankdirektør: En sag mellem bankerne og deres kunder

Nu er også Nationalbankens øverste direktør Lars Rohde kommet med en irettesættelse af erhvervsministerens angreb på bankerne.

Det sker i en pressemeddelelse udsendt Store Bededag, hvor nationalbankdirektøren bl.a. udtaler følgende:

– Det lave renteniveau påvirker ikke kun indlånsrenter, men også udlånsrenter og andre renter i samfundet. Nogle boligejere har fx negativ rente på deres realkreditlån.

– Det er forståeligt, at negative renter på indlån i banker kan give anledning til diskussion, men bankernes renter er en sag mellem dem og deres kunder. Det er op til bankerne selv at fastlægge en fornuftig grænse for negativ forrentning af indlån, som tager hensyn til, at kunderne bruger indlånskonti til at foretage dagligdags betalinger.

Cheføkonom: Helt usædvanligt

Ifølge cheføkonom Mads Lundby Hansen er nationalbankdirektør Lars Rohdes udmelding “helt usædvanlig”.

– Det er helt usædvanligt at Nationalbankdirektør Lars Rohde udsender en pressemeddelelse på Store Bededag for at skære igennem debatten om negative renter. 

– Jeg tolker det som en irettesættelse af Simon Kollerup, der har kritiseret bankerne for at sætte negative renter, siger han til Indblik.

Kollerup var sidste uge til møde med bankernes brancheorganisation Finans Danmark. 

Her var beskeden klar: politikerne skal blande sig uden om prisfastsættelsen i bankerne.

Det budskab bliver nu gentaget i udmeldingen fra Lars Rohde, mener Mads Lundby Hansen.

– Kort sagt beder Lars Rohde i pressemeddelelsen politikerne om at holde fingrene væk fra bankernes prissætning og renter. Fordi politikeres indblanding i rentefastsættelse vil svække effektiviteten i det finansielle system. 

Indblik har tidligere forsøgt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup.

Her tilsendte Erhvervsministeriets pressetjeneste et skriftligt svar til citat, der dog ikke forholder sig til kritikken.

[adning id="17957"]

Fik du læst?