Her er flere syrede klager om ligestilling

En ny buket afgjorte sager er klar fra Ligebehandlingsnævnet, som forholder sig til klager over diskrimination på arbejdsmarkedet. Igen har sagskomplekserne vist, at der mildest talt kan klages over meget hos Ligebehandlingsnævnet – måske også fordi det somme tider kan give penge i kassen.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Her er flere syrede klager om ligestilling

En mand fik erstatning, fordi han ikke kunne veksle en BH til gratis entré. En kvinde klager over, at det er kønsdiskrimination at mærke et brev ”kopi”. Vi ser på efterårets klager til Ligebehandlingsnævnet.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
En ny buket afgjorte sager er klar fra Ligebehandlingsnævnet, som forholder sig til klager over diskrimination på arbejdsmarkedet. Igen har sagskomplekserne vist, at der mildest talt kan klages over meget hos Ligebehandlingsnævnet – måske også fordi det somme tider kan give penge i kassen.
I efterårets mest exceptionelle sag har en mand fået erstatning, fordi han ikke kunne veksle sin BH til fri entré og gratis drink. En natklub gav nemlig dette tilbud til kvindelige gæster i anledning af kvindernes internationale kampdag, og det var i strid med ligestillingsloven at nægte en mand det samme.
”At bede kvinder om at aflevere deres BH, er et sexistisk tiltag, som ikke er nødvendigt og hensigtsmæssigt. Den indklagede natklubs tilbud er en direkte latterliggørelse af kvindernes internationale kampdag,” var klagerens holdning.
Nævnet nåede frem til, at klageren havde påvist, at han var kønsdiskrimineret, og at det ikke kunne ændre noget, at natklubben havde holdt eventen på en kampdag. Det førte til en 2.500 kroners erstatning, som natklubben skal betale til klager.
Mandeforbud er OK – nogle gange
Ellers fortsætter tendensen med, at mænd klager over arrangementer til kvinder. Denne gang var det et lagersalg kun til det ene køn, hvor den mandlige klager blev nægtet adgang.
”Klager ønskede at deltage på lagersalgets første dag, idet der på et lagersalgs første dag er de bedste varer. På et lagersalg genopfyldes ikke med varer på en samme måde som en normal butik.”
Nævnet nåede faktisk frem til, at der var sket direkte forskelsbehandling. Men ”hensyn til blufærdighed” gjorde lagersalget acceptabelt alligevel. Der var nemlig tale om tøjsalg, hvor kvinderne således kunne prøve tøj ”uden sultne blikke fra mænd”.
Og det er nemlig en begrundelse for forskelsbehandling, ligestillingsloven tillader. Modsat en anden sag, hvor en mand fik erstatning, fordi en arbejdsplads erklærede, at de kun ville ansætte piger ”for at skabe harmoni i pizzeriaet”.
En original klage
Der er også kvinder, der klager til Ligebehandlingsnævnet, fordi de føler sig behandlet ringere end mænd. Senest har Ligebehandlingsnævnet afvist en kvinde, som klagede over kommunen og skattevæsenet over, at hun har modtaget en opgørelse over ejendomsskat mærket ”kopi”, mens manden fik et originalt dokument. Forskelsbehandling på grund af køn, mente kvinden og satte nævnet i arbejde – sammen med jurister i kommune og stat, der nu skulle mobilisere et forsvar.
Kvinden fik ikke medhold. Når to ejere har en ejendom i fællesskab, må den ene af dem modtage originalen og den anden kopien. At hun fik sidstnævnte, havde ikke noget at gøre med, at hun var kvinde, skrev kommunen. Faktisk er der marginalt flere kvinder end mænd, der modtager originalen, viste det sig. Og så var den klage faldet til jorden.
Afgørelserne i denne artikel kan findes gennem Ligebehandlingsnævnets nyhedsbreve her og her.
Dette er anden artikel, hvor Indblik.net har set nærmere på klager over ligebehandling i den mere spøjse karakter. Se første omgang her. Sidste år håndterede Ligebehandlingsnævnet 327 klager og kom frem til 283 afgørelser.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2567″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2828″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2452″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?