Heunicke tilbageholder centralt notat i minskandalen: "Dybt kritisabelt"

Ministerium nægter at udlevere minknotat til Folketinget
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sundhedsministeriet vil fortsat ikke udlevere et notat, som kan dokumentere, at minkvarianten cluster 5 ikke er farlig for mennesker.
Det skriver Berlingske, som har forsøgt at indhente det omtalte dokument.
Det samme har De Radikale. Ifølge sundhedsordfører Stinus Lindgreen har partiet forsøgt at få adgang til notatet tre gange de seneste to uger. Men uden held.
Ifølge Berlingske sendte Statens Serum Institut (SSI) notatet til Sundhedsministeriet 2. november 2020. Det var to dage før, danske minkavlere blev bedt om at slå alle mink ihjel.
– Jeg synes, at det er temmelig problematisk, at vi ikke kan få de oplysninger, når de nu har ligget i ministeriet allerede inden pressemødet, siger Stinus Lindgreen til avisen.
Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, kalder det utilfredsstillende, at Folketinget ikke har fået oplysningerne om minkmutationerne.
Mere præcist indeholder notatet en beskrivelse af minkvirussens såkaldte helgenomsekvenser. Det er virussens komplette arvemateriale.
To professorer mener, at debatten om minkaflivningen havde været mere nuanceret, hvis notatet var blevet lagt frem i november.
Fagfolk ville nemlig hurtigt have set, at der ikke var noget alvorligt problem forbundet med mutationen, siger de til Berlingske.
En af disse fagfolk er Poul Nissen. Han er professor i proteinbiokemi ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, og har fulgt hele minskandalen tæt.
Ifølge Poul Nissen er der ikke et eneste godt argument for ikke at udlevere notatet.
– Det skulle da lige være, at det så bliver tydeligt, at man har tilbageholdt afgørende information, og at man grundløst har nedlagt et helt erhverv, siger han til Berlingske.
Professoren har ved en selvstændig gennemgang af data fra internationale databaser konstateret, at cluster 5-varianten langtfra var så farlig, som regeringen påstod. Derfor burde notatet have været fremlagt med det samme, mener Poul Nissen.
– Så havde vi fået en oplyst debat, hvor det var blevet tydeligt, at den brændende platform om den truende farlighed ved cluster 5 ikke var til stede. Det kunne så også betyde, at man ikke havde fået det kaotiske forløb, hvor et helt erhverv skulle nedlægges i al hast, og vi stod tilbage med en tocifret milliardregning.
– Det er dybt kritisabelt, at notatet ikke dengang og heller ikke i dag lægges frem, siger han til Berlingske.
Sundhedsministeriet har afvist Berlingskes anmodning om at se notatet. Ministeriet henviser til, at det skal bruges i forbindelse med et ubesvaret folketingsspørgsmål.
I en redegørelse om minkforløbet fra 18. november 2020 omtaler Sundhedsministeriet selv dokumentet fra SSI.
Ministeriet skriver dog til Berlingske, at det er en “beklagelig fejl”, at oplysningerne i redegørelsen bliver betegnet som et notat, når oplysningerne skal bruges til at besvare et folketingsspørgsmål.
Det skulle slet ikke have været en del af redegørelsen.
– Materialet er derfor ikke vedlagt. Det er en fejl, at ovenstående tekst, som du henviser til, ikke er slettet fra selve redegørelsen, skriver Sundhedsministeriet til avisen.
SSI vil ikke kommentere sagen over for Berlingske, der har sagt aktindsigt i notatet. Der er ikke truffet afgørelse om det endnu. Det skyldes ifølge SSI, at det omfatter “juridiske spørgsmål af mere kompliceret karakter”.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?