Heunickes højre hånd tilbageholdt afgørende oplysninger for Folketinget få timer før minkaflivning

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Magnus Heunickes tidligere højre hånd kan have brudt loven. 

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Kort før, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde den 4. november 2020 beordrede, at alle danske mink skulle aflives, efterspurgte Folketinget igen og igen at få udleveret det faglige grundlag for beslutningen.

I ministerierne blev bolden sendt rundt og rundt, og de forskellige departementschefer meddelte, at det faglige grundlag ikke var at finde i deres specifikke ministerier.

Dette var også tilfældet for sundhedsminister Magnus Heunickes (S) tidligere departementschef, Per Okkels. Okkels var departementschef i Sundhedsministeriet indtil januar i år, hvor han gik på pension.

Nu viser det sig, at den forhenværende departementschef muligvis bevidst har tilbageholdt det faglige grundlag for aflivningen af de danske mink.

Det skriver Berlingske.

På dagen, hvor de danske mink blev beordret ulovligt aflivet, blev der afholdt et ordførermøde i Folketinget omhandlende coronamutationen cluster-5. Det var på grund af frygt for denne mutation, at regeringen ville aflive alle danske mink.

Til mødet diskuterede Folketinget minkenes skæbne, og her anmodede De Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen om at se det faglige grundlag for en mulig aflivning af minkene.

Men ifølge Lindgreen fik han at vide af Okkels, at man ikke havde noget fagligt grundlag eller et notat, der indeholdt forsøgsdata med cluster-5.

Det er dog under Minkkommissionens afhøringer kommet frem, at var forkert – for notatet med forsøgsdata var rent faktisk i Sundhed- og Ældreministeriet, hvor Per Okkels var departementschef.

Lindgreen mener, at der kun findes to mulige forklaringer på dette, nemlig at Okkels enten har misforstået Lindgreens forespørgsel, eller at Okkels direkte har tilbageholdt de vigtige oplysninger.

Derudover er det også senere kommet frem, at direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm faktisk advarede om at bruge cluster-5 forsøgene som grundlag for den nye risikovurdering, der siden blev brugt til at retfærdiggøre aflivningen af minkene.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing udtaler til Berlingske, at Okkels kan have forbrudt sig imod forvaltningsloven, og siger:

– Embedsmænd har en ubetinget sandhedspligt, som betyder, at de i enhver henseende skal tale sandt og ikke må vildlede Folketinget, folketingsmedlemmer eller enhver anden. Derfor lyder det også galt, hvis departementschefen bevidst har tilbageholdt efterspurgte oplysninger.

[adning id="17957"]

Fik du læst?