Hidtil ukendt lydfil er en bombe under DF: Rejser tvivl om partitoppens vidneforklaringer i Messerschmidt-sagen

Avis: Messerschmidt omtaler EU-seminar på lydfil fra DF-møde
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Berlingske er kommet i besiddelse af en hidtil ukendt lydfil, som nu får avisens politiske analytiker Bent Winther til at spekulere i, om Morten Messerschmidt kan tage resten af DF’s partitop med sig i faldet.

På lydfilen kan man høre hvordan Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, på et internt møde i partiet refererer til afholdelsen af en EU-konference, der skulle have fundet sted 4. august 2015 på partiets sommergruppemøde.

– Og som I vil vide: I går var vi jo til EU-seminar – ligesom vi var sidste år – organiseret af vores europæiske parti, siger han på filen.

Det er samme konference, som har været helt central i den sag, hvor Messerschmidt blev dømt skyldig for svig med EU-midler for knap to uger siden.

Her konkluderede domstolen, at der “hverken formelt eller reelt har nogen Meld-konference fundet sted” på sommergruppemødet.

Lydfilen stammer ifølge Berlingske fra sidstedagen af partiets sommergruppemøde – altså 5. august 2015 – og skulle være optaget af Karsten Lorentzen, som på daværende tidspunkt var ansat i partiet.

Berlingske har fået mulighed for at undersøge mobiltelefonen, filen er optaget på, for at bekræfte autenticiteten af optagelsen. Den er arkiveret i telefonens optage-app og er altså er dateret 5. august 2015.

Det er ikke muligt at se, hvor filen er optaget rent lokationsmæssigt, skriver Berlingske. Om den bliver et nyt bevis i sagen, fremgår heller ikke af udlægningen.

Avisen skriver, at den under dækningen af retssagen mod Messerschmidt blev tippet om, at lydfilen eksisterede, hvorefter avisen kontaktede Karsten Lorentzen.

Herefter kunne Lorentzen forklare, at optagelsen fandtes, fordi han ikke er så hurtigt til at tage noter.

– Jeg optager ofte kilderne, når jeg skriver artikler, fordi jeg ikke er så hurtig til at tage noter.

– Derfor begyndte jeg at gennemlytte mine optagelser fra sommergruppemødet i 2015 i Skagen for at se, om der var nogen omtale af EU-dagen på sommergruppemødet, har han forklaret.

Ud over Messerschmidt kan man også høre DF’s gruppeformand, Peter Skaarup, på lydfilen.

Peter Skaarup indgik som et centralt vidne i sagen mod hans partifælle, da han over for retten afviste at have en EU-konference “på tapetet” i løbet af sommergruppemødets afholdelse.

– Jeg havde ikke nogen Meld-konference på tapetet i de tre dage. Det havde jeg ikke, sagde Peter Skaarup blandt andet under retssagen.

Det har ikke været muligt for Berlingske at bekræfte, om Skaarup er i rummet, da Messerschmidt nævner EU-konferencen, men Skaarup kan dog høres flere gange i løbet af den 10 minutter lange lydoptagelse.

Dermed rejser lydoptagelsen tvivl om, hvorvidt Peter Skaarup har talt usandt, da han afgav vidneforklaring i retten i Lyngby i sagen imod Morten Messerschmidt.

Peter Skaarup vil ikke stille op til interview om sagen.

Flere andre tidligere og nuværende DF-politikere – herunder også partiformand Kristian Thulesen Dahl – har under retssagen også afvist, at der skulle have fundet en EU-konference sted.

Byrettens afgørelsen bygger dog ikke alene på, at der ikke blev afholdt en EU-konference.

Den bygger også på, om der blev afholdt en EU-konference, som levede op til reglerne for, at en sådan skal være politisk, økonomisk og logistisk adskilt fra resten af sommergruppemødet.

Af lydfilen fremgår det ikke, om det var tilfældet.

Ifølge Ekstra Bladet har Morten Messerschmidt selv forklaret til Bagmandspolitiet, at der ikke var en skarp opdeling mellem den omtalte EU-konference og sommergruppemødet.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?