“Historieforfalskning”: En særlig påstand fra Mette Frederiksen møder nu hård kritik

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Påstanden blev fremført i en TV-transmitteret debat, og er sidenhen blevet genstand for massiv kritik.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Den 8. januar var statsminister Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) inviteret til partilederdebat af Sofie Carsten Nielsen (RV) i anledning af Radikale Venstres traditionsrige nytårsstævne.

Her forsøgte Mette Frederiksen bl.a. at tage æren for det opsving, som den danske økonomi er inde i.

– I al beskedenhed er resultaterne jo faktisk bedre, end hvad man har kunnet vise i de to tidligere regeringer, som begge I to har deltaget i, lød det fra den socialdemokratiske statsminister med henvisning til de forrige regeringer, som Jakob Ellemann-Jensen og Sofie Carsten Nielsen har været ministre i.

– Højeste vækst i 15 år. Bomstærk dansk økonomi. Laveste ledighed i, jeg plejer at sige i 12 år, men det er faktisk i 13 år. Og højeste beskæftigelse nogensinde. De nøgletal, det er jo på dem, vi bygger fundamentet for at kunne træffe de fremtidige beslutninger, lød det endvidere stolt fra statsministeren, der mente at kunne knytte disse økonomiske resultater til Socialdemokratiets politik.

Men overfor Berlingske afviser flere førende økonomiske eksperter nu, at Mette Frederiksen kan tage æren for det økonomiske opsving.

– Dansk økonomi er super sund. Det var den inden coronakrisen, og det er den også nu. Men det er en konsekvens af rigtig mange års politik fra mange skiftende regeringer. Det har resulteret i, at man kom ind i krisen med et rigtig godt udgangspunkt, og det kan man tilskrive regeringer tilbage i tiden, lyder det bl.a. fra Michael Svarer, økonomiprofessor på Aarhus Universitet og tidligere overvismand samt medlem af regeringens økonomiske ekspertgruppe under coronakrisen.

Flere andre økonomieksperter, herunder Torben M. Andersen, der har stået i spidsen for selvsamme ekspertgruppe og ligeledes er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, kritiserer også Mette Frederiksens udtalelse overfor Berlingske.

Der lyder også kritik fra tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen.

De to andre partiledere, der deltog i omtalte debat ved Radikale Venstres nytårsstævne, retter en endnu hårdere kritik mod Mette Frederiksen.

Sofie Carsten Nielsen erklærer således, at Frederiksens fortsatte “usandheder” er “trættende”, mens Jakob Ellemann-Jensen beskylder statsministeren for “historieforfalskning”.

Selv afviser Mette Frederiksen at stille op til interview om sagen, mens Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen overfor Berlingske affejer kritikken.

Radikale Venstre har i mange år afholdt nytårsstævne i starten af det nye år. Her er der oplæg og politisk workshops for partimedlemmerne.

Derudover er det en fast tradition, at partilederne fra Socialdemokratiet, Venstre og Radikale Venstre stiller op til en TV-transmitteret debat til nytårsstævnet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?