Hollændere skal hjælpe Copenhagen Atomics med testreaktor

Atomkraft har på grund af politisk modvilje lange udsigter i Danmark. Derfor retter Copenhagen Atomics blikket mod Holland, når virksomheden inden længe skal teste smeltet salt-reaktorer.
Foto: Copenhagen Atomics

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hollændere skal hjælpe Copenhagen Atomics med testreaktor

Atomkraft har på grund af politisk modvilje lange udsigter i Danmark. Derfor retter Copenhagen Atomics blikket mod Holland, når virksomheden inden længe skal teste smeltet salt-reaktorer.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Danske politikere viser kun ringe interesse i danske atomkraftvirksomheder, og derfor må virksomhederne søge andre steder hen, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at teste deres teknologiske nyskabelser.
Det er essensen af et blogindlæg, som Copenhagen Atomics’ medstifter og bestyrelsesformand Thomas Jam Pedersen har offentliggjort på Ingeniørens hjemmeside. Copenhagen Atomics udvikler i samarbejde med svenske Alfa Laval komponenter til smeltet salt-reaktorer og er verdensførende på området.
I indlægget fortæller Thomas Jam Pedersen, at Copenhagen Atomics af hensyn til potentielle investorer har set sig nødt til at vende blikket mod udlandet og mest har fidus til Holland, fordi politikerne her generelt er mere positivt stemte end deres danske kolleger, og fordi landet i forvejen har forsøgsreaktorer af andre typer.
”Mange vil allerede i dag gerne investere i thorium molten salt-energi, men langt de fleste vil vide, hvad en godkendelse vil koste, hvor lang tid den tager, og hvilke krav vi vil blive mødt af ud over dem, som MSRE-reaktoren (amerikansk eksperimentel smeltet salt-reaktor, red.) i 1960’erne skulle opfylde. Vi er dem desværre svar skyldige, og vi må melde, at der ikke er håb for, at man inden for en kort årrække vil kunne give nogle sikre svar på disse spørgsmål, hvis reaktoren skal startes i Danmark,” skriver Thomas Jam Pedersen.
Han betragter Holland som det mest oplagte sted at gennemføre tests med thoriumbaserede smeltet-salt-reaktorer. Holland har allerede forsøgsreaktorer, og derfor er vejen mod en godkendelse af smeltet salt-reaktorer forventeligt kortere, end den ville være i Danmark, hvor man vil skulle starte fra bunden.
”Det er vores og andres vurdering at Holland nok er et af de mest sandsynlige lande, hvor godkendelsesmyndigheden vil begynde at uddanne medarbejdere til eventuelt at kunne godkende thorium-saltsmelte-reaktorer.”
Ifølge Thomas Jam Pedersen er tidshorisonten for, at de hollandske myndigheder begynder at uddannelsen af personel til at godkende de nye reaktortyper, et halvt til et helt år.
Først skal også de hollandske politikerne dog overbevises helt. Derfor har den hollandske græsrodsforening Vereniging Thorium Energie startet en underskriftsindsamling, som allerede har været omtalt på Indblik.net. Målet er at nå 10.000 underskrifter inden nytår, og i skrivende stund har mere end 200 danskere skrevet under, skriver Thomas Jam Pedersen.
Du kan læse hele blogindlægget her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3009″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4493″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6851″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?