Hollændere søger støtte til thoriumreaktor

10.000 underskrifter fra europæiske meningsfæller skal gøre indtryk, så man kan etablere Europas første smeltet salt-reaktor med thorium som brændstof i Holland.
Foto: Copenhagen Atomics

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hollændere søger støtte til thoriumreaktor

10.000 underskrifter fra europæiske meningsfæller skal gøre indtryk, så man kan etablere Europas første smeltet salt-reaktor med thorium som brændstof i Holland.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Der synes nu at være så meget opbrud i de ellers fastlåste holdninger til atomkraft i Europa, at en gruppe hollændere nu søger at få større fra europæiske meningsfæller for at fremme deres sag om at bygge Europas første smeltet salt-thoriumreaktor i Holland.
Gruppen har stiftet foreningen Vereniging Thorium Energie, og den står sammen med De Atoom Alliantie og den danske startup virksomhed Copenhagen Atomics bag en støtte-underskriftsindsamling. Målet er 10.000 underskrifter – og der er lang vej. I den mail, Indblik.net modtog, var antallet af underskrifter på 450.
”Mange forskellige organisationer med forskellige roller i energisektoren har allerede indvilliget i at støtte initiativet og fremme samarbejde om smeltet salt reaktorer-i Europa.”
Målet er:

  • At videreformidle til regeringerne, at det er tvingende nødvendigt at fremme innovationen med thorium og
  • At udvikle en platform, hvor start-ups, myndigheder (regulatorer) og forskere kan mødes for at skabe samarbejde og fart (i udviklingen)

Copenhagen Atomics er en dansk startup-virksomhed, som netop arbejder på et etablere en smeltet salt-atomreaktor, hvor brændstoffet er thorium. Denne reaktor udmærker sig ved, at den er sikker (kan ikke smelte ned og ikke springe i luften), og at det radioaktive affald er mindre og har kortere halveringstid end affaldet fra tidligere generationers atomkraft-reaktorer.
Copenhagen Atomics arbejder med et koncept, hvor en smeltet salt reaktor ikke er større, end den kan være i en 40 fods container, og derfor bygges på samlebånd på en fabrik og videresendes til den lokalitet, hvor den skal virke. Man forestiller sig, at fremtidens atomkraftværk består af flere moduler.
Direktør i Copenhagen Atomics siger om initiativet:
”Der er mange private personer i Holland som ønsker, at man skal bygge en thoriumreaktor og vise, at det virker. Der er også aktiv forskning i Holland og forsøg med thorium i en af deres forsøgsreaktorer. Vi er klar over, at der er lang vej, før man kan få støtte til at bygge en thoriumreaktor i Danmark. Derfor støtter vi op om initiativiet i Holland og håber, at mange af de hollandske politikere også vil støtte. Copenhagen Atomics var inviteret til at tale på et politisk møde for et af de største partier i Holland om netop smeltet salt-reaktorer tilbage i september. Og det ser ud til, at støtten vokser og vokser både fra private og politikere. Der er dog ikke nogen penge på bordet endnu.”
Her er linket, hvorpå man kan støtte: https://start.thorium.today[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5810 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 6851 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 7997″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?