Hollændere søger støtte til thoriumreaktor

10.000 underskrifter fra europæiske meningsfæller skal gøre indtryk, så man kan etablere Europas første smeltet salt-reaktor med thorium som brændstof i Holland.
Foto: Copenhagen Atomics

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hollændere søger støtte til thoriumreaktor

10.000 underskrifter fra europæiske meningsfæller skal gøre indtryk, så man kan etablere Europas første smeltet salt-reaktor med thorium som brændstof i Holland.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Der synes nu at være så meget opbrud i de ellers fastlåste holdninger til atomkraft i Europa, at en gruppe hollændere nu søger at få større fra europæiske meningsfæller for at fremme deres sag om at bygge Europas første smeltet salt-thoriumreaktor i Holland.
Gruppen har stiftet foreningen Vereniging Thorium Energie, og den står sammen med De Atoom Alliantie og den danske startup virksomhed Copenhagen Atomics bag en støtte-underskriftsindsamling. Målet er 10.000 underskrifter – og der er lang vej. I den mail, Indblik.net modtog, var antallet af underskrifter på 450.
”Mange forskellige organisationer med forskellige roller i energisektoren har allerede indvilliget i at støtte initiativet og fremme samarbejde om smeltet salt reaktorer-i Europa.”
Målet er:

  • At videreformidle til regeringerne, at det er tvingende nødvendigt at fremme innovationen med thorium og
  • At udvikle en platform, hvor start-ups, myndigheder (regulatorer) og forskere kan mødes for at skabe samarbejde og fart (i udviklingen)

Copenhagen Atomics er en dansk startup-virksomhed, som netop arbejder på et etablere en smeltet salt-atomreaktor, hvor brændstoffet er thorium. Denne reaktor udmærker sig ved, at den er sikker (kan ikke smelte ned og ikke springe i luften), og at det radioaktive affald er mindre og har kortere halveringstid end affaldet fra tidligere generationers atomkraft-reaktorer.
Copenhagen Atomics arbejder med et koncept, hvor en smeltet salt reaktor ikke er større, end den kan være i en 40 fods container, og derfor bygges på samlebånd på en fabrik og videresendes til den lokalitet, hvor den skal virke. Man forestiller sig, at fremtidens atomkraftværk består af flere moduler.
Direktør i Copenhagen Atomics siger om initiativet:
”Der er mange private personer i Holland som ønsker, at man skal bygge en thoriumreaktor og vise, at det virker. Der er også aktiv forskning i Holland og forsøg med thorium i en af deres forsøgsreaktorer. Vi er klar over, at der er lang vej, før man kan få støtte til at bygge en thoriumreaktor i Danmark. Derfor støtter vi op om initiativiet i Holland og håber, at mange af de hollandske politikere også vil støtte. Copenhagen Atomics var inviteret til at tale på et politisk møde for et af de største partier i Holland om netop smeltet salt-reaktorer tilbage i september. Og det ser ud til, at støtten vokser og vokser både fra private og politikere. Der er dog ikke nogen penge på bordet endnu.”
Her er linket, hvorpå man kan støtte: https://start.thorium.today[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5810 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 6851 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 7997″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?