Hvad de også talte om i Davos…

Fem topledere fortæller kort, hvad de tager med hjem til deres lederteams fra World Economic Forum 2023 i Davos
Hør artikel

 

World Economic Forum (WEF), er schweizisk fond, der driver et diskussionsforum for udforskning af verdens økonomiske problemstillinger.
  • Fondet er etableret i 1971 af tyskeren Klaus Schwab.
  • Fondets årlige hovedmøde finder sted i Davos, Schweiz.
  • På mødet diskuterer regeringsledere, politikere, erhvervsledere og kunstnere fra hele verden aktuelle udfordringer for verdenssamfundet.
  • Der deltager omkring 2.500

**********

”To store kræfter ændrer vores verden dramatisk: Klimaændringer og befolkningens aldring.

Mens førstnævnte var et stort diskussionsemne på World Economic Forum, fik sidstnævnte desværre kun lidt opmærksomhed.

Global aldring vil ændre samfund og dramatisk påvirke vores sundheds-, pleje- og pensionssystemer og beskrives alt for ofte som en krise. Alligevel ser jeg global aldring som en mulighed. Vi vil have fem generationer, der arbejder sammen, og at udnytte talentet og erfaringen fra ældre arbejdstagere kan gavne den globale økonomi.

Ifølge OECD vil det – at give ældre voksne de bedste muligheder for at arbejde – øge BNP med 19 procent over de næste 30 år. Virksomheder kan drage fordel af at have en arbejdsstyrke, der er repræsentativ for dette voksende forbrugermarked og som forstår deres behov, ønsker og smertepunkter.

Ifølge AARP’s Global Longevity Economy Report tegnede 50+-befolkningen sig allerede for halvdelen af det globale forbrug i 2020, og i 2050 vil næsten 60 % af det globale forbrug komme fra personer på 50 år og ældre. Vi har mulighed for ikke kun at tilpasse os fremtiden, men også have magten til at være med til at forme den. Regeringer, erhvervslederne og civilsamfundet er nødt til at arbejde sammen for at udnytte den multigenerationelle arbejdsstyrke og det voksende forbrugermarked som både en konkurrencefordel og en mulighed for økonomisk vækst.”

Jo Ann Jenkins, CEO, AARP

**********

“Det er 20 år siden, jeg sidst deltog i Davos, og meget har ændret sig. Det, der plejede at handle om NGO’er og en præambel til årvågenhed, handler nu om forretning. Main street Davos så ud til at være forvandlet til en tech-konference-udstilling – domineret af softwarevirksomheder og store systemintegratorer.

Saudi, Ukraine og Indien tårner sig op. Iøjnefaldende med sit fravær var krypto-, sociale medier og computerhardware-virksomheder.

Chat-GPT, Open AI, store sprogmodeller og projekter med kunstig intelligens gennemsyrer enhver dialog: ESG (miljø, samfund, ledelse); klima; egenkapital; offentlige tjenester; menneskerettigheder; krig og forretningsprocesser. Masser af bekymring over konsekvenserne. Både godt og ondt. Den overordnede stemning i Davos var dog optimisme.”

Thomas M. Siebel, CEO, C3 AI

**********

“Jeg har allerede delt en sætning med vores virksomheds lederteam fra en rundbordssamtale i Davos: “Tyvetreogtyve vil være lederens år.” For når det handler om om automatisering og talentudvikling i fremtidens arbejdsprocesser, vil frontlinje- og mellemledere uden tvivl aldrig have været en vigtigere ressource. Medarbejdere ønsker klarhed: de vil vide, hvad der forventes af dem, og de vil vide, hvordan de klarer sig. Ledere spiller en afgørende vigtig rolle på alle engagementsniveauer, og virksomheder bliver nødt til at pleje dem.”

Stephanie Mehta, CEO & Chief Content Officer, Mansueto Ventures

**********

“I mine diskussioner var der en håndgribelig energi omkring cirkulær økonomi bakket op af data og handlinger. Jeg kunne helt sikkert se det i samarbejdet på tværs af brancher, kunder og leverandører – fra integration af forsyningskæder til at skabe indkøbskonsortier. Der er dannet mange koalitioner, bl.a. First Movers Coalitiones, som vi er en del af, og som har opnået reelle fremskridt på blot et år. Faktisk leverede Balls partnerskab med Novelis hurtigt og modigt vores FMC-forpligtelser, hvilket skabte efterspørgsel og udløste investeringer på over 2 milliarder USD i moderne, kulstoffattige aluminiumvalseværker (de første af sin slags bygget i USA i 40 år), som vil være eksempler på moderne, bæredygtig fremstilling ved at udnytte innovationer inden for automatisering, vedvarende energi, genbrug samt fremme og tiltrække en mangfoldig arbejdskraft kraft. Jeg var glad for at se, at vores mål og handlinger stemmer overens med, hvor verden skal være, og jeg ser frem til at se mere tilpasning, samarbejde og innovation i den private sektor, samt tilføre kapital i arbejdet med at opbygge en cirkulær økonomi og en bæredygtig og velstående fremtid. Fremover vil offentlig/privat tilpasning spille en nøglerolle i vores kollektive succes – for eksempel opretholdelse af skattefradrag, da vi alle har brug for innovation for at nå målene. Der skal være en klar vej, der signaleres og anvises af regeringer over hele verden, og at den private sektor vil være en del af løsningen, men ikke hele løsningen.”

Dan Fisher, President og CEO, Ball Corporation

**********

“Det, der slog mig fra samtaler med virksomhedsledere i Davos i år, var, at meget få er fokuseret på recession. Ja, de tror, der kommer en…

Men i modsætning til januar 2008, hvor finansiel nedsmeltning efterlod deltagerne ængstelige og usikre på, hvordan de ville overleve det næste år, er virksomhedsledere denne gang mindre bekymrede for det næste år og mere fast fokuserede på det næste årti. De indser, at kunstig intelligens og relaterede teknologier har potentialet til fuldstændig at transformere deres virksomheder i løbet af denne periode. De forstår, at klimaudfordringen og energiomstillingen vil fremtvinge helt nye måder at drive forretning på. De føler geopolitisk usikkerhed, og et skiftende globalt landskab kræver, at de fuldstændig nytænker deres globale forsyningskæder. Derudover ser lederne en fortsat kamp om talenter – der kræves en nytænkning af, hvordan der arbejdes.

Jeg kom fra Davos med en fornemmelse af, at vi befinder os i et øjeblik med næsten epokegørende genopfindelse af forretningslivet, og smarte ledere ser alle ud til at indse, at der både enorme risici og enorme muligheder forude.

Wild card forbliver Vladimir Putin og verdens reaktion på ham. Han virker fast besluttet på at vinde en udmattelseskrig i Ukraine, og USA, Europa og deres allierede ser ud til at være fast besluttet på at stoppe ham. Det øger risikoen for eskalering, med hele verden som slagmarken, og cyber-, kemisk og nuklear krigsførelse – alt sammen på vej.”

Alan Murray, CEO, Fortune

**********

Tekster fra Leadership Rundown – nyhedsbrev fra Davos

[adning id="17957"]

Fik du læst?