Hvis du stemmer på SF til kommunalvalget, risikerer din stemme at gå til Kommunistisk Parti

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Stemmer du på SF til kommunalvalget, kan din stemme risikere at gå til rendyrkede kommunistiske partier.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Hvis du stemmer på Socialistisk Folkeparti i Københavns Kommune, risikerer din stemme at gå til de to partier Kommunistisk Parti eller Kommunisterne.

Det samme gælder, hvis du stemmer på Enhedslisten.

Dette skyldes, at de to venstrefløjspartier til kommunalvalget i Københavns Kommune har indgået valgforbund med en række mindre kendte partier og lokallister.

Herunder altså to kommunistiske partier, der ønsker at omdanne Danmark til et rendyrket kommunistisk land. 

De to partier har vidtgående tiltag på programmet, som skal føre Danmark mod kommunismen.

F.eks. har Kommunistisk Parti som erklæret politisk målsætning “at erobre og nedbryde den borgerlige stat”, at afskaffe den private ejendomsret og lade staten overtage og “socialisere” såvel kommunikation som den finansielle sektor.

Både SF og Enhedslisten udspringer fra Danmarks Kommunistiske Parti, DKP. Dog blev SF stiftet i 1959 som protest mod Sovjetunionen, mens Enhedslisten først blev stiftet i tiden op til Murens Fald i 1989.

Særligt SF har siden 1959 bevæget sig væk fra sit kommunistiske ophav, og derfor kan det undre, at partiet indgår i valgforbund med to rendyrkede kommunistiske partier.

Blandt andre har Liberal Alliances spidskandidat til Københavns kommunalvalg, Ole Birk Olesen, undret sig over dette i et Facebookopslag.


Indblik har på den baggrund forsøgt at spørge SF’s lokalafdeling i København ind til, hvorfor man har indgået valgforbund med kommunistiske partier.

Partiet er dog efter seks dages ventetid endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Vi ville ellers gerne have spurgt ind til følgende spørgsmål: 

– Hvorfor har I valgt at indgå i valgforbund – og hvorfor med netop disse partier? 

– Hvordan forsvarer I at indgå i valgforbund med flere kommunistiske partier, der har endog meget vidtgående politiske programmer?

Socialistisk Folkeparti er i Københavns Kommune i valgforbund med med Christiania-Listen, Hampepartiet, Kommunisterne, Kommunistisk Parti, Rolig Revolution, Bæredygtigt Samfund og Enhedslisten.

Det fremgår af kommunens hjemmeside.

I Danmark bruges valgforbund ved kommunalvalg, regionalvalg og valg til EU-parlamentet – men ikke til folketingsvalg.

Et valgforbund er et samarbejde bestående af flere partier, der indgås med det formål at minimere stemmespild og maksimere det antal af mandater i f.eks. byråd, som tilfalder partierne i valgforbundet.

Typisk indgås valgforbund mellem partier, der deler politisk ståsted eller ideologisk grundlag.

[adning id="17957"]

Fik du læst?