Hvornår er man for gammel?

Hvis Joe Biden var topleder i sin egen erhvervsorganisation, ville vurderingen være, at han havde mange gode år foran sig…
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Har man en ledende indflydelse på sit eget job, kan man arbejde så længe man har lyst. Mærsk Mc-Kinney Møller arbejdede til han gik bort som 98-årig, og Lone Fønss Schrøder – en af Danmarks højest placerede erhvervsledere – beskriver den gamle skibsreder som en stor inspiration at arbejde sammen med, og en af de eneste, der før finanskrisen 2007 sagde nej tak til investeringer i subprime-lånene, der efterfølgende gav mange store organisationer problemer…

En anden stor erhvervsmand var Haldor Topsøe, der grundlagde sit firma og var topleder til han var 99 år. Havde man spurgt de to herrer som 80-årige, om det ikke var tid til at trække sig tilbage, havde de nok virket uforstående…

Det er naturligvis en endnu større udfordring at være 80 år og præsident i USA. Præsidentembedet er en af de mest krævende og stressende positioner i verden, men det er vigtigt at huske, at hver person er forskellig, og nogle kan være i god fysisk og mental form også i en sen alder.

I USA er der ingen aldersgrænse for at blive præsident, men præsidenten skal være i stand til at udføre jobbet effektivt, hvilket kræver høj mentalt og fysisk kapacitet. Der er også risikoen for sundhedsmæssige problemer, som kan opstå på et senere tidspunkt i livet, og som kan påvirke evnen til at udføre jobbet. Men det gælder jo uanset alder.

Det er vigtigt at bemærke, at hver kandidat skal gennemgå en grundig sundhedsundersøgelse og afsløre deres sundhedstilstand offentligt.  Livsstil, aktiviteter og gener har en stor betydning.

En del fremfører, at Biden nogle gange snubler over ordene – men det har han nu altid gjort. Nogle gange menes han også at have hukommelsesproblemer.

På den anden side har Biden – set ud fra sin egen og Demokraternes observans – genereret resultater. Han har også udvist lederskab, og kan levere en flot og engagerende tale, hvilket vi hørte 21. februar i Warszawa. Så er der omgivelserne. En gammel leder som Joe Biden har fulgt enhver af verdens topledere og har et fantastisk netværk overalt i verden. ”På kontoret” er en amerikansk præsident naturligvis omgivet at kompetente kræfter.

Forhold som køn, sexuel observans og hudfarve er faktorer uden betydning for, om er person kan blive en god præsident. Der er utroligt meget på spil i et amerikansk præsidentvalg, og det er op til vælgerne at træffe en beslutning baseret på kandidaternes evner og deres planer og politikker for at lede landet, snarere end kun på deres alder….

 

[adning id="17957"]

Fik du læst?