I 7 kommuner har Venstre-borgmestre hævet skatten trods partiets politik om skattestop

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mens Venstre på Christiansborg har talt for et skattestop, har flere af flere af partiets kommunalpolitikere hævet skatterne på et kommunalt plan under denne valgperiode.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk 

Partiet Venstre har ofte kritiseret regeringen for at ”gøre det dyrere at være dansker”. Senest har partiformand Jakob Ellemann Jensen krævet et totalt skattestop, såfremt han skulle lægge stemmer til en velfærdslov fra Socialdemokratiet.

– Jeg kender socialisternes måde at skaffe finansiering på, og det er som regel at hæve skatten. Vi vil have en garanti for at holde dem fra den fristelse, sagde formand Jakob Ellemann-Jensen for nyligt i et interview med Berlingske.

Men ønsket om et sådant skattestop deles tilsyneladende ikke hos en række af partiets borgmestre ude i kommunerne.

I hele syv af landets venstre-kommuner er skatten nemlig steget under denne valgperiode, oplyser Jyllands-Posten

Helt konkret drejer det sig om kommunerne i Stevns, Kolding, Frederikssund, Rudersdal, Esbjerg, Greve og Solrød.

I Stevns har man set den største skattestigning under hele valgperioden på ét procentpoint. Således er den årlige skatteregning til den gennemsnitlige stevnsbo blevet 2511 kroner dyrere.

Og det er ikke i overensstemmelse med Venstres politik, mener den tidligere Venstreborgmester af Stevns, Mogens Haugaard Nielsen.

– Jeg kan slet ikke genkende Venstres politik i det her. Man hører jo fra Christiansborg, at den offentlige sektor skal køre længere på literen, og at skattestigninger er et no-go, siger han til Jyllands-Posten.

Stevns nuværende borgmester, Anette Mortensen (V), forklarer sig med, at man hævede skatten for at bevare kvaliteten af velfærden, som har oplevet et øget pres, der bl.a. skyldes flere ældre.

Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen er træt af, at flere af partiets borgmestre har presset på for at hæve skatten. 

Dog understreger han, at skattestoppet skal betragtes for alle kommunerne ”under et”, da der kan være særlige tilfælde, hvor visse ”lokale forhold” kan retfærdiggøre, at man hæver skatterne på et kommunalt plan.

Blandt de resterende Venstre-kommuner har 22 holdt skatten uændret, mens 9 af kommunerne har opnået en sænkning af skatten under pågældende valgperiode.

[adning id="17957"]

Fik du læst?