I Polen genåbner restauranterne, selvom de risikerer bøder på 50.000 kroner

Foto: Louis Hansel/Unsplash

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Af Simon Riedel, simon@indblik.net 
Hundredvis af barer, restauranter og fitnesscentre i Polen er svært trætte af landets coronarestriktioner, og derfor åbner de nu dørene, selvom det kan komme til at koste tusinder af euro.
Mens museer, gallerier og butikker atter kunne byde kunder velkommen for få dage siden, måtte liberale erhverv som barer, hoteller, restauranter og sportscentre vente mindst til den 15. februar.
et interaktivt kort kan man se de mange ulydige virksomheder, der formaster sig til at holde åbent, så gæsterne kan more sig over en pilsner, træne, eller nyde et godt måltid.
Og de får hjælp, hvis der skulle opstå problemer. Indtil videre har en gruppe polske advokater vundet flere end 30 lockdownsager, og de stiller de sig gerne til rådighed.
For det er nemlig i strid med forfatningen at opkræve bøder, fremgår det f.eks. af en afgørelse, der for nylig bestemte, at der ikke var forfatningsmæssigt grundlag for at opkræve en bøde af en frisør, der havde åbent sidste forår.
Det har givet flere blod på tanden, og over hele landet genåbner restauranter, frisør og lignende butikker og virksomheder. Det på trods af, at den polske regering truer med bøder op til 6.600 euro, svarende til 49.500 kroner.
Bevægelsen har organiseret sig under hashtagget #OtwieraMY, som betyder #ViÅbner.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?