Indblik mener: Der bør rulle hoveder

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det vil næsten være mærkeligt, hvis Afghanistan-krisen ikke ender med at en eller flere ministre må gå af. Men det vil være en skandale, hvis Mette Frederiksen går fri, skriver chefredaktør Claes Theilgaard i denne leder.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Regeringens håndtering af Afghanistan-krisen har været helt katastrofal.

Når man sidder og følger med i de afsløringer, der bare fortsætter med at vælte ind, er det svært at forstå, at krisen endnu ikke har kostet nogle ministre livet.

Alene den sidste uge har en rapport afsløret, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke alene har nølet med evakueringsplanerne, men måske også har vildledt Folketinget og hele den danske befolkning.

Det er helt vildt, og det bør have konsekvenser.

Der synes nu at være bred politisk opbakning til en uafhængig undersøgelse af hele det skandaløse forløb. Det manglede da også bare, fristes man til at sige.

Et forløb som dette skal kulegraves, og hver en sten skal vendes.

Men uanset, hvad undersøgelsen måtte nå frem til, er der én ting, der ikke ændrer sig: det er stadig op til Folketinget at placere ansvaret og drage de nødvendige konsekvenser.

Når den tid kommer, er det vigtigt, at Folketinget rent faktisk tør at tage fra. Det vil sige, at man også skal kunne turde stille statsminister Mette Frederiksen til ansvar.

Faktum er nemlig, at det i den siddende regering er en – og kun én – person, der svinger taktstokken: og det er Mette Frederiksen.

Statsministeren har centraliseret magten hos sig selv, og det har den fordel, at hun kan bestemme tæt ved alt.

Til gengæld har det også den ulempe, at hun også står med ansvaret for alle fejl, der bliver begået i regeringen – også af andre ministre.

Hidtil har Mette Frederiksen gerne ville tage magten, men ikke påtage sig det ansvar, der fulgte med den.

Når statsministeren ikke frivilligt vil påtage sig sit ansvar, må Folketinget tvinge hende til det. 

Det vil næsten være mærkeligt, hvis Afghanistan-krisen ikke ender med at en eller flere ministre må gå af. Men det vil være en skandale, hvis Mette Frederiksen går fri.

Dette er en leder, der udtrykker Indbliks holdning. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?