Indblik mener: Vi skal ikke acceptere diskrimination, bare fordi den er vendt mod hvide og heteroseksuelle

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Vi er alle mennesker. Forskelsbehandling på baggrund af hudfarve og seksualitet hører ikke hjemme i Danmark – og slet ikke i år 2021, skriver chefredaktør Claes Theilgaard i denne leder om den udskældte Nørrebro Pride.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

“Hvis du er hvid og/eller heteroseksuel, vil du blive forment adgang”.

Sådan lød det i Nørrebro Prides officielle “guidelines” for deres åbningsfest sidste weekend.

Når Nørrebro Pride denne weekend fortsætter med et stort anlagt Pride-optog, kan hvide og heteroseksuelle dog allernådigst godt deltage. 

Der er bare én hage: de skal gå bagerst i nogle specielt tilegnede “blokke” og ikke tage fokus fra de deltagere, der har en mørkere hudfarve og/eller en mere særegen seksualitet.

Det er skræmmende, at den slags forskelsbehandling på baggrund af hudfarve og seksualitet finder sted i 2021.

Og det er endnu mere skræmmende, at så mange ikke blot vender det blinde øje til diskriminationen, men endda billiger den.

Det gælder også den officielle Prides talsmand Lars Henriksen, som har kaldt Nørrebro Prides udelukkelse af hvide og heteroseksuelle for et “glimrende” tiltag.

Tænk sig, at selv den officielle Pride, der om nogen hævder at repræsentere mangfoldighed og tolerance, støtter, at folk udelukkes alene pga. deres hudfarve og seksualitet.

Desværre er sandheden nok, at diskrimination mod majoriteten bestående af hvide og heteroseksuelle af en eller anden uforståelig årsag bliver både accepteret.

Sådan bør det ikke være.

Det har altid været svært for mig at forstå, hvorfor diskrimination mod hvide og heteroseksuelle kan være i orden, når diskrimination af enhver art i mine øjne altid bør fordømmes.

Det burde være en selvindlysende sandhed, at diskrimination på baggrund af hudfarve og seksualitet er lige slemt, uanset hvem den er rettet imod – sort som hvid og homoseksuel som heteroseksuel.

Ligesom det også burde være selvindlysende, at diskrimination ikke bekæmpes med mere diskrimination, som Nørrebro Prides arrangører ellers tilsyneladende tror.

Én ting er, at Nørrebro Prides diskrimination er etisk forkert. Den slags kan aldrig forsvares. Om det i juridisk forstand også er ulovligt, er dog et andet spørgsmål.

Ifølge den juridiske ekspert fra Institut for Menneskerettigheder Nanna Margrethe Krusaas vurdering er det i sidste ende en sag for Ligebehandlingsnævnet eller domstolene.

Derfor har jeg valgt at tage hende på ordet og indsendt en klage til netop Ligebehandlingsnævnet. Nævnet vil i den kommende tid vurdere denne klage og afgøre, om det er lovligt eller ej at forbyde hvide og heteroseksuelle at deltage i arrangementer.

Mens vi venter på nævnets afgørelse, bør vi udnytte tiden til at fordømme diskrimination, hvor end vi ser den og gennem åben og fri debat forsøge at forklare, hvor vigtigt det er, at vi ikke gør forskel på hinanden.

Vi er alle mennesker. Forskelsbehandling på baggrund af hudfarve og seksualitet hører ikke hjemme i Danmark – og slet ikke i år 2021.

Dette er en leder, der udtrykker Indbliks holdning. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?