Indbliks chefredaktør i Politiken: Løs sygeplejerskestrejken ved at privatisere sundhedsvæsenet

Claes Theilgaard Indblik

“Hvis vi privatiserede sundhedsvæsnet, ville markedet sikre, at sygeplejerskerne bliver betalt det, de er værd.”

Sådan skriver Indbliks chefredaktør Claes Theilgaard i et debatindlæg i dagens udgave af Politiken.

Han opfordrer til tiltrængt nytænkning i såvel den igangværende lønkonflikt som i sundhedsvæsenet mere generelt.

– Sygeplejerskerne ønsker et lønløft. Den konkrete løndebat skal jeg ikke gå ind i her, men ét står klart for mig: Skal den nuværende hårdknude løses, er en privatisering af sundhedsvæsnet den eneste rigtige vej at gå, indleder Claes Theilgaard indlægget.

De problemer i sundhedsvæsenet, vi i årevis har hørt om – travlhed, bureaukrati og dårlig service – er systemiske og vil kun kunne løses ved en privatisering, argumenterer han.

– Måske kan vi skabe bedre arbejdsforhold, hvis blot vi hælder flere skattekroner ind i systemet, lyder det gang på gang. Men helt ærligt: Det nytter ikke noget at hælde penge i et system, der er ødelagt. Problemet er systemisk. 

– I et statsligt drevet sundhedssystem er der ikke incitament til at udøve god service til patienterne eller skabe gode arbejdsforhold for de ansatte. Faktisk tværtimod. Driver man et dårligt hospital, vil politikerne som regel sende flere penge efter en, for det antages oftest at være løsningen på alle onder. 

– Derfor er der brug for en privatisering og decentralisering af sundhedsvæsnet. Bliver beslutningerne truffet med egne penge på spil og i nærheden af både ansatte og patienter, er der pludselig incitament til både at sørge for gode arbejdsforhold og god service, skriver han.

Han tilføjer, at en privatisering også har den fordel, at sygeplejerskerne i et privat sundhedsvæsen vil få den løn, de fortjener, da løndannelsen i så fald vil ske på markedsvilkår.

Claes Theilgaard afrunder sit indlæg med at lægge op til videre debat – uanset om man er for eller imod en privatisering, som den han skitserer:

– Uanset om man er tilhænger af en privatisering, som jeg skitserer den her, bør det stå klart, at sygeplejerskerne ikke får bedre forhold eller bedre løn ved blot at fortsætte ad samme spor som hidtil, afrunder han indlægget.

[adning id="17957"]

Fik du læst?