Iværksætter i opråb til regeringen: Gør noget nu – ellers risikerer vi et blodbad

Anders Fogh Startup Central
Foto: Startup Central

Jeg frygter et blodbad uden lige, skriver iværksætter Anders Fogh i dette debatindlæg.

Af Anders Fogh, CEO og founder, Startup Central

Det kan godt være, at Danmark er på den anden side af pandemien corona, men de økonomiske senfølger står og banker på døren.

Under den knap to år lange krise, har vi set regeringen med frontløbere som Simon Kollerup og Mette Frederiksen, sende statslån og hjælpepakker ud til erhvervslivet.

Disse lån og hjælpepakker kan sammenlignes med at pisse i bukserne for at holde sig varm.

Nu står vi overfor to kommende store skæringsdatoer i dansk erhvervsliv: 1. september 2021, hvor mange virksomheder skal indberette dobbelt moms, og 1. februar 2022, hvor de rentefri momslån skal tilbagebetales. Ingen taler om de konsekvenser, som står for døren. 

Martin Thorborg har råbt op om blodbadet, men desværre har han ikke mødt den store opbakning rent politisk. De mindre virksomheder i Danmark er på vej op igen efter corona, og nu kommer der så en momsregning, som vores politikere har kigget på uden frygt for konsekvenserne.

Hjælpen fra regeringen i coronakrisen har været utroligt forfordelt til de offentlige ansatte sammenlignet med de private virksomheder, som også har ansatte. Ejerne bag disse virksomheder har mistet omsætning og nogle har endda taget lån i deres huse.

Nu er Danmark åbnet op, men likviditeten er endnu på samme niveau som før corona. Oveni alt det, skal virksomhederne også betale moms, penge som måske havde været mere fordelagtige at reinvestere i væksten.

Jeg ved godt, at det er ublu at sige “afskriv momsregningerne”, så erhvervslivet kan vokse på ny og starte en helt ny kalkulation fra 1. januar. Men helt ærligt, der kommer vildere politiske forslag end dette på nuværende tidspunkt. 

Jeg mener, at man fra Erhvervsministeriet og Finansministeriet bør regne på, hvordan vi kan beskytte det danske erhvervsliv i det nye og mellemstore virksomhedssegment. Det er dem, som er hårdest ramt på bagkant af corona. Ikke at forklejne de store virksomheder, men de har vist handlekraft ved at sende kompensationen retur, hvilket man ikke ser startups gøre.

Vi skal have noget handling, for nu er der kun få dage til at momsregningen skal være betalt.

Jeg frygter et blodbad uden lige i tiden efter denne deadline. Både Simon Kollerup og Nicolai Wammen siger intet om, hvordan vi skal komme igennem dette og heller intet om, hvordan vi kommer igennem den 1. februar.

Så Mette Frederiksen, et opråb fra indlandssiden: du har et erhvervsliv, som er bange og som ikke føler, at vi bliver taget alvorligt. 

Jeg ved godt, at vi måske ikke er din normale vælgergruppe, men du har en gylden chance for at vende erhvervslivet til at være dine vælgere, ved at kigge mod os og give os en håndsrækning som viser, at du faktisk har gjort noget for at hjælpe os.

Vi ønsker ikke lån eller mere gæld til staten, vi ønsker egentligt blot en regering, som anerkender den risiko vi kigger ind i, og som kæmper for os, for vi føler os ekskluderet i din politik – og det er ikke demokratisk.

Danmark er og skal være et iværksætterland. Et blodbad som det vi har i vente vil skade det, vi har brugt årtier på at bygge op.

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?