Ja tak til insekter, nej tak til fisk

Regeringen ønsker ikke flere havbrug i Danmark, skønt havbrug er mere klimavenlige end landbrug. Imidlertid går det bedre for insektfarme.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ja tak til insekter, nej tak til fisk

Regeringen ønsker ikke flere havbrug i Danmark, skønt havbrug er mere klimavenlige end landbrug. Imidlertid går det bedre for insektfarme.
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
Miljøminister Lea Wermelin (S) har en plan, der vil få alvorlige negative konsekvenser for akvakultur-erhvervet. Planen vil fjerne grundlaget for en stor del af de landbaserede anlæg, som er tilknyttet havbrugserhvervet, og det vil bremse muligheden for nye havbrug, herunder økologiske havbrug og ASC-certificerede havbrug, som følger Verdensnaturfondens retningslinjer for ansvarligt havbrug, oplyser Dansk Akvakultur.
Grønt og bæredygtigt erhverv
”Akvakulturerhvervet er fremhævet i FN’s verdensmål og er i vækst i hele verden. 70% af jorden dækkes af hav og vi får kun en meget lille del af vores proteiner fra havet. Havbrug aflaster benyttelsen af den landbaserede fødevareproduktion, og derfor er havbrug godt for miljø og biodiversitet – også på land. Adskillige af vores virksomheder har ASC-certificeringen, som er udviklet af WWF og vores økologiske havbrug har mulighed for at få Ø-mærket,” siger Niels Dalsgaard, Dansk Akvakulturs bestyrelsesformand. Se pressemeddelelse fra Dansk Akvakultur her.
Stop sult med insekter
Hvor fiskefarme er uglesete, er insektfarme populære. Regeringen har fremlagt meget energi- og klimapolitiske mål, hvor et af mange initiativer er at modernisere fødevareproduktion. Samtidig bakker regeringen i stor stil op om FN’s verdensmål og finansierer bl.a. hjemmesiden Verdensmaal.org
I det lys får en insektfarm uden for Horsens meget positiv PR. Insektfabrikken vil være Nordens største og producere 100 tons fluelarver om dagen, der skal bruges som dyrefoder, i første omgang til fiskeopdræt, siden måske også til svin og kyllinger, og endelig – når danskere har vænnet sig til tanken – direkte på middagsbordet.
Fluelarver til fisk
”Det er den første investering i insekter i den skala og med de ambitioner herhjemme,” siger Jane Lind Sam, partner i Enorm Biofactory, der vil hente sine første store kunder i fiskeopdræt, som i dag primært får protein fra fiskemel lavet af småfisk.
”Når man fisker en hel masse småfisk, risikerer man at ødelægge hele økosystemer, så det er jo et godt argument for at bruge insektprotein i stedet,” forklarer Jane Lind Sam.
For nuværende er Enorm Biofactorys larveprotein EU-godkendt brug som fiskefoder. Så er det spændende, om der bliver nogle fisk at fodre i Danmark, eller om insektfabrikken skal eksportere det hele.
De danske fiskeopdrættere forsøger nu at komme i dialog med ministeren.
”Vi har endnu ikke mødtes med ministeren, så ministerbeslutningen er taget helt uden drøftelser med akvakulturerhvervet. Vi har noteret os ministeriets udmelding og håber, at ministeren vil lade os komme til orde i denne sag. Såfremt det er tilfældet, så vil vi naturligvis gå konstruktivt ind i diskussionen,” siger Niels Dalsgaard, Dansk Akvakultur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?