Jo, der er stadig isbjørne i fremtiden

Der er stadig forskellige signaler om, hvor godt isbjørnen er kørende. Fakta siger, at det går godt – men dyret er rodet ind i følelser og politik om klimaet.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Jo, der er stadig isbjørne i fremtiden

Der er stadig forskellige signaler om, hvor godt isbjørnen er kørende. Fakta siger, at det går godt – men dyret er rodet ind i følelser og politik om klimaet.

Af Morten Okkels, mok@indblik.net

På lørdag 7. marts optræder endnu et eksempel på, hvordan isbjørnen er blevet det moderne ikon for tidens klimapolitik. Det sker til dansk Melodi Grand Prix, hvor den populære popsanger Sys Bjerre vil formane i sin sang, at ”Jeg vil have, at der skal være isbjørne, når vores børn bliver voksne”.

Sidste uge kom der endnu et par eksempler. Blandt andet gav den internationale isbjørnedag, 27. februar, Europa-Parlamentet anledning til at kæde dyrets skæbne og klimaet sammen i denne opdatering:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Men er bjørnene i reel fare for at uddø i nogen forudsigelig fremtid? Det er der ikke noget, der tyder på. På selv samme isbjørnedag udkom også den årlige State of the Polar Bear Report fra isbjørneforsker Susan Crockford. Se mere her.

Crockford nævner et estimat af 29.500 bjørne i sin seneste rapport, der netop er kommet. Antallet kan nu også være højere endnu. Isbjørneforskeren undrer sig dermed over 00’ernes forestillinger om enorme fald, der aldrig er blevet indfriet.

”Isbjørne har endnu ikke taget skade af reduceret sommerhavis, som efter sigende skulle være forårsaget af klimaforandringer. Populationen af isbjørne er sund, og de er godt fordelt overalt i deres traditionelle område,” som Susan Crockford tidligere har skrevet til Indblik.net.

Det er imidlertid ikke kun fakta, der ligger bag folks opfattelser. I december 2017 publicerede National Geographic et billede af en sløj og hærget isbjørn, der ledte efter mad, hvor bjørnens tilstand blev koblet tæt sammen med klimaforandringer. National Geographic anerkendte i 2018, at syge og svage dyr er en del af naturen, og der ikke var belæg for den kobling, at det havde med klimaet at gøre. Men der var videoen allerede gået viralt.

På trods af nedgang i sommerhavis er isbjørnenes antal højere nu, end de har været i 50 år, blandt andet fordi de ikke bliver jaget så meget af den oprindelige arktiske befolkning som i 1960’erne og 1970’erne. De fleste isbjørne er i det canadiske område, men også i Grønland er der nok til at jage (og servere isbjørn). Den grønlandske kvote for jagt var sidste år sat til 156 isbjørne, et højere tal end tidligere netop på grund af uventet stor bestand.

Selv hvis bestanden falder i fremtiden, som nogle prognoser tyder på – og det kan være et resultat af flere ting – er der med andre ord ikke noget, der tyder på, at isbjørnene forsvinder, inden musikernes børn bliver voksne. Klimabevidsthed i popmusik forsvinder nok heller ikke. Hos børnene selv har årets melodi grand prix, MGP, netop givet sejr til 13-årige Liva med sangen ’Ingen Plan B’, der bl.a. opfordrer til at sænke kødforbruget.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3217″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2857″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3259″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

[adning id="17957"]

Fik du læst?