Jordbrugets gæld når laveste niveau siden før finanskrisen

2019 var et godt år for landbrug og gartnerier i Danmark. Den samlede gæld for de danske jordbrug ramte således det laveste niveau i mere end et årti.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Jordbrugets gæld når laveste niveau siden før finanskrisen

2019 var et godt år for landbrug og gartnerier i Danmark. Den samlede gæld for de danske jordbrug ramte således det laveste niveau i mere end et årti.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
De danske jordbrugs samlede gæld faldt i 2019 med 14 milliarder til 323 milliarder kroner, der fordeler sig på henholdsvis 239 milliarders realkredit og 53 milliarder kroners bankgæld, mens den resterende del af gælden falder under gældsposten ”Andet”. Med faldet placerer den samlede gæld sig på det laveste niveau siden før finanskrisen, skriver Danmarks Statistik.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9992″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Det er hovedsageligt gunstige konjunkturer, der er årsagen til faldet i jordbrugenes gæld. De kunne især aflæses på svineproduktionen, som i 2019 havde et rekordår, der førte til ”det bedste resultat i mands minde”. Også de danske grøntsagsgartnerier og planteskoler oplevede fremgang i indtjeningen, og tilsammen har de gode resultater givet overskud og muligheder for at nedbringe gælden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9993″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Jordbrugenes gode økonomi bliver yderligere understøttet af den lave rente, der har været for nedadgående over en længere årrække, men de seneste to år har holdt sig på 2 procent. Faldet i gæld er selvsagt lig med lavere renteudgifter for jordbrugene, og dermed tegner der sig et samlet billede af en økonomi i fremgang.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6942″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4932″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7682″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?