Den socialdemokratiske regering har trods gentagne løfter om det modsatte valgt at hente kvinder og børn hjem fra Syrien.
Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk
For nyligt meddelte regeringen, at den alligevel vil hjemtage de 19 børn og deres tre mødre med tilknytning til Islamisk Stat, der sidder fanget i syriske lejre.
Det er på trods af, at Mette Frederiksen samt en masse andre i partiet adskillige gange har afvist at gøre netop dette.
Onsdag kunne man i Jyllands-Posten læse 10 argumenter mod at hjemtage børnene og deres mødre, som Socialdemokratiet tidligere har benyttet.
De lyder som følgende:
1) Statsminister Mette Frederiksen på Folkemødet den 14. juni 2019:
– Jeg må sige, at jeg synes, at det er lige frisk nok, at når en dansk statsborger med udenlandsk baggrund måske rejser ned og kæmper imod Danmark, imod demokrati og frihed for et såkaldt kalifat, og når det så går i vasken, siger man til os andre: ”Nu må I lige hente mig hjem.”
Herefter påpegede en vært fra TV2, at det jo kun var børnene, som der – på daværende tidspunkt – var på tale.
– Jo, jo, men der er jo nogle af dem, der har en mor dernede også. Og det er jo ikke sikkert, at hun synes, at børnene skal rejse til Danmark, hvis ikke hun skal med. Så jeg synes, der er nogle dilemmaer her.
2) Udenrigsminister Jeppe Kofod i samråd den 1. oktober 2020:
– Der findes ingen tilgivelse for de forældre, som tog deres børn med ned til Islamisk Stats dødsrige, eller som har fået børn dernede. De har påført deres børn den værst tænkelige start på livet.
– Det er en situation, som forældrene har skabt, og som forældrene må tage ansvar for. De har vendt Danmark ryggen.
3) Statsminister Mette Frederiksen i folketingssalen den 9. november 2019:
– Vi har jo truffet den beslutning som regering, at vi ikke tager børnene til Danmark, fordi deres forældre har vendt Danmark ryggen, rejst ud, tilsluttet sig Islamisk Stat og dermed truffet et valg, både på egne og på deres børns vegne.
Mette Frederiksen understregede herefter, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at skille børnene og deres mødre ad, og at det af den grund, var vanskeligt kun at hente børnene.
– Det betyder i mine øjne, at hvis man som Folketing og regering traf den beslutning i dag, altså at de børn skal til Danmark eller et andet europæisk land, er det ikke kun børnene, man træffer beslutning om, så er det også deres mødre og potentielt også deres fædre, og det er det, vi ikke vil, for de mennesker har ikke hjemme i Danmark. De hører ikke til her.
4) Udlændingeordfører Rasmus Stoklund til Berlingske den 17. december 2020:
– Det, der har været bekymringen, har været forældrene, som ville følge med. Altså det, at, hvis man henter børn, så følger forældrene efter.
– Og selv hvis vi fra dansk side kunne vedtage lovgivning, der gjorde, at forældrene ikke fulgte med – og det er rent hypotetisk, for det er der ikke umiddelbart nogen mulighed for – og vi så senere kom i en situation, hvor Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol underkendte det og meddelte os, at vi enten skulle modtage de her terrorsympatisører eller terrorister, altså forældrene, i Danmark, så synes vi, at det ville være fuldstændig uansvarligt. Og derfor kommer vi ikke til at gøre det.
5) Udlændingeordfører Rasmus Stoklund til Netavisen Pio den 8. februar 2021:
– Problemet er, at de mennesker, der er rejst derned, udgør en potentiel terrortrussel her. Der er således tale om mennesker, der selv har valgt at vende Danmark ryggen og i stedet kæmpe for et islamisk kalifat.
– De har valgt, at deres og deres familiers fremtid skulle ligge i Mellemøsten og ikke i Danmark.
– Regeringen har en politik om, at vi ikke henter IS-krigere og IS-sympatisører herop, førend at der er blevet etableret en mulighed dernede for at dømme dem.
6) Udlændingeordfører Rasmus Stoklund til Berlingske den 18. februar 2021:
– Nej. Vi kommer ikke til at hente forældre hjem. Forældrene har i mine øjne begået landsforræderi.
– De tager ned for at være med til at skabe et af de mest morderiske regimer, verden har set i nyere tid. De har bakket op om, at man har skåret halsen over på uskyldige mennesker.
– Sådan nogle mennesker kommer vi ikke til at tage ned og hente tilbage til Danmark.
7) Statsminister Mette Frederiksen til Ekstra Bladet den 2. marts 2021:
– Selvfølgelig er det en politisk beslutning, om mennesker, der i mine øjne er landsforrædere – for det er man, når man tilslutter sig Islamisk Stat, hvad enten det er i ord eller i handling – om de skal være i Danmark eller ej. Det skal de altså ikke.
8) Statsminister Mette Frederiksen i folketingssalen den 3. marts 2021:
Mette Frederiksen sagde, at det i en PET-vurdering fremgik, at personer, der er eller har været udrejst fra Danmark til konfliktzonen i Syrien og Irak, kan udgøre en terrortrussel.
– Den form for risikovurderinger skal man tage alvorligt. Det skal vi som folketing og regering tage alvorligt, og derfor vil jeg gerne understrege som en start, at regeringen ikke aktivt vil hente fremmedkrigere til Danmark.
– Vi vil tværtimod gå langt for at sikre, at fremmedkrigere bliver holdt på afstand af de danske grænser.
9) Justitsminister Nick Hækkerup i samråd den 4. marts 2021:
Justitsministeren svarede på baggrund af en PET-vurdering, der konkluderede, at Syrienbørnene på daværende tidspunkt, ikke udgjorde en terrortrussel.
– PET har lavet sin vurdering, og det er jo fair nok. Den stemmer bare ikke overens med regeringens politik, og vi er ikke forpligtet til at indordne os efter, hvad en styrelse måtte mene.
10) Udlændingeordfører Rasmus Stoklund til TV2 den 14. marts 2021:
– Det er tragisk, at folk med dansk statsborgerskab har valgt at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat og stifte familie i deres mislykkede kalifat.
– Børnene er uskyldige, og derfor forstår jeg også godt, at mange har et ønske om, at vi skal hjælpe dem. Men henter vi børnene, så følger deres forældre med, og vi henter ikke terrorister til Danmark.