Kæmpe nederlag til Hækkerup i minkskandale: Misforstod loven, da han nægtede journalist adgang til centralt dokument

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Folketingets Ombudsmand irettesætter nu justitsminister Nick Hækkerup (S).

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Det var en fejlfortolkning af loven, som justitsminister Nick Hækkerup brugte som argument, da han afviste at give en journalist adgang til det såkaldte actioncard, som spillede en helt central rolle i minkskandalen, hvor millioner af danske mink blev ulovligt aflivet på ordre fra statsminister Mette Frederiksen.

Det skriver Fagbladet Journalisten.

Hækkerup får opsang fra Folketingets Ombudsmand

Med andre ord burde journalisten på det pågældende tidspunkt have fået aktindsigt til det actioncard, som blev brugt i forbindelse med aflivningen af mink.

At journalisten ikke fik det, skyldes en påstand fra Justitsministeriet om, at en aktindsigt i actioncardet ville kunne skade en evt. kommende, uvildig undersøgelse af forløbet.

Dette argument køber Ombudsmanden dog ikke, ligesom Ombudsmanden påpeger, at Nick Hækkerup misforstod loven, da han brugte en paragraf fra den udskældte offentlighedslov som begrundelse for at nægte aktindsigt.

Derfor bliver Justitsministeriet nu pålagt at tage sagen op igen, selvom Ombudsmanden ikke vil tage stilling til, om der skal gives aktindsigt i sagen.

Actioncardet: Et centralt dokument i en historisk skandale

Actioncardet blev udarbejdet til dem, der fik til opgave at ringe rundt til landets minkavlere og bede dem påbegynde en aflivning af deres minkbesætning.

Det fremgik i actioncardet, at man skulle informere pågældende om, at myndighederne ville komme og gennemføre aflivningerne, hvis pågældende selv afviste at gøre det.

Rigspolitiet var godt klar over, at der på daværende tidspunkt faktisk slet ikke var lovhjemmel til at tvinge minkavlerne til at aflive deres dyr uden for få allerede etablerede smittezoner.

De valgte dog alligevel at gøre det.

Det står stadig uklart, hvorfor Rigspolitiet – der var informeret om den manglende lovhjemmel – bad betjente om at fortælle til minkavlerne, at man fra myndighedernes side ville gennemtvinge aflivningerne, hvis de selv nægtede at gøre det.

Minkskandalen er netop nu genstand for en kulegravning i en granskningskommission, hvor det bl.a. skal afklares, hvad Mette Frederiksens rolle var i den ulovlige aflivning af de danske mink.

Actioncardet indgår dog ikke i denne undersøgelse.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?