Kan man stole på vindkraft: Svaret er NEJ

Kan man regne med, at vindkraften bidrager til el-produktionen med så og så mange kW? Det spørgsmål belyses i en ny analyse fra det tyske VGB Power Tech.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kan man stole på vindkraft: Svaret er NEJ

Kan man regne med, at vindkraften til enver tid bidrager til el-produktionen med så og så mange kW (MW)?
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Det spørgsmål belyses i en ny analyse fra det tyske VGB Power Tech. Analyseinstituttet betragter sig som et neutralt teknisk diskussionsforum for alle, som beskæftiger sig med fremstilling af strøm: ejere, producenter og planlæggere.
Og svaret er ikke opløftende: Et rungende NEJ. ” De faktiske produktionstal viser, at den den vindmøllestrøm, der til hver en tid vil være til rådighed i nettet, er under 1 procent af den installerede vindmølle-kapacitet” siger direktøren for VGB Power Tech, Oliver Then, til erhvervs-dagbladet Handelsblatt.
I Tyskland er der 29.900 vindmøller i drift. Andelen af det samlede strømforbrug er 18,8 procent, som svarer til 56.000 MW. Men selv om man bygger stadig flere vindmøller , vil der stadig være huller i strømproduktionen, når vinden ikke blæser. Flere ugen uden vind er ikke noget rædselsscenario, men en realitet hvert eneste år. Derfor må vindkraft suppleres med et back-up system, f.eks. i form af kraftværker baseret på fossilt brændstof, hedder det i VGB Power Tech-analysen.
Den reneste form for fossilt brændstof er naturgas, men her har det tyske afgiftssystem gjort det urentabelt af producere strøm fra gaskraftværker. Og den bedste supplement til vindkraft, den CO2-fri atomkraft, er ved at blive udfaset i Tyskland . Svaret er i stedet flere forurenende brunkuls-kraftværker.
Analysen forholder sig ikke til atomkraft, da der er truffet politisk beslutning om at udfase de eksisterende værker, som ellers har fungeret maximalt og uden uheld i Tyskland. De få atomkraft ulykker i verden, Tjernobyl i Ukraine og Fukushima i Japan, har tilsynelandende blokeret for politikernes viden om, at nye “grønne” og sikre atomkraft-værker er på vej, og som kan løse den vedvarende energis back-up-problem. Der er tale om værker, som ikke bruger uran, men thorium som brændstof, og som ikke kan smelte ned. Berigelses-processen i denne type reaktorer er samtidig uegnet til fremstilling af atomvåben. Denne type atomkraftværk, Molten Salt Reactor, er bl.a under opførsel i Kina.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?