Kritik af politikernes manglende erhvervserfaring: “Du får jo heller ikke en direktørstilling uden erfaring”

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er behov for, at vi får flere politikere med erhvervserfaring, lyder det fra dansk iværksætter.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

De danske politikere har ofte meget begrænset – eller stort set ingen – erhvervserfaring.

Det er dybt problematisk, mener Anders Fogh.

Han er iværksætter og stifter af virksomheden Startup Central, en platform, der hjælper andre iværksættere frem.

Og så har han tidligere skrevet om netop politikernes manglende erhvervserfaring i et debatindlæg her på Indblik.

– Hvis nogen politikere skal repræsentere mig, synes jeg, at de skal have været i mine sko.

– De skal ikke kun være valgt, fordi de er gode til at trække stemmer, men fordi de ved, hvad de taler om, fortæller Anders Fogh til Indblik og tilføjer, at hans kritik gælder for såvel røde som blå politikere.

– Det er satme ikke særligt smart at skulle ind og lede noget, man ikke har erfaring med. Du får jo heller ikke en direktørstilling i Novo Nordisk uden erfaring.

“Det klinger lidt hult”

Anders Fogh nævner også et mere konkret eksempel på, hvordan den manglende erhvervserfaring blandt den nuværende socialdemokratiske regering kan få ham op i det røde felt.

Når regeringens topministre under nedlukningen har påstået, at de forstår erhvervslivets og de selvstændiges problemer, klinger det hult, mener han.

– Jeg synes det klinger lidt hult, når man hører både statsminister Mette Frederiksen, erhvervsminister Simon Kollerup og sundhedsminister Magnus Heunicke sige, at ”vi forstår godt at det er svært at drive virksomhed”. 

– Gu gør I ej. I har ikke været iværksættere, I har ikke svedt hele natten, grædt jer selv i søvn, været bange for om, der har været et erhverv i morgen. I har ikke ventet 6 uger på en hjælpepakke for at kunne betale huslejen.

– Det er noget værre pis, de fyrer af, lyder den kontante melding fra Anders Fogh, der mener, at landets politikere bliver nødt til at have en eller anden form for erhvervserfaring.

– Jeg siger ikke, at man skal have været iværksætter for at kunne være erhvervsminister eller statsminister. Jeg siger bare, at man skal have en forståelse af, hvordan det private erhvervsliv fungerer, lyder det.

Vi skal have flere “Tommy Ahlers-typer”

Anders Fogh peger på, at vi skal have flere “Tommy Ahlers-typer” (iværksætter, erhvervsleder og folketingsmedlem for Venstre, der blev hentet ind som ny uddannelses- og forskningsminister under forrige regering, red.) ind i dansk politik.

Og så synes han godt, at der kunne være god musik i at lave egentlige regler, der skal sørge for, at politikerne har erhvervserfaring.

– Man kunne f.eks. lave en regel om, at man skulle have et til tre års erfaring for at være ordfører eller minister for et givent område.

– Så hvis man f.eks. taler på vegne af sygeplejersker, så har man selv været sygeplejerske og ved, hvor hårdt det er at være sygeplejerske på landets hospitaler, foreslår Anders Fogh.

Se en oversigt over den nuværende regerings erhvervserfaring her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?