Kritik af “sommerpakke” til 1,6 milliarder: “Finansministeren strør om sig med unødvendige udgifter”

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

“Jeg anser det for helt unødvendigt at stifte ny offentlig gæld for 1,6 milliarder kroner”, lyder kritikken fra cheføkonom i tænketanken Cepos, Mads Lundby Hansen.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Regeringen har i dag foreslået en “sommerpakke” på hele 1,6 milliarder kroner.

Det sker samtidig med, at de generelle “hjælpepakker” med kompensation til tvangslukkede erhverv bliver udfaset.

Denne store pose penge skal stimulere flere af de brancher, som har været hårdest ramt af de vidtgående coronarestriktioner og nedlukninger.

Det gælder bl.a. turisme-, hotel- og restaurantbranchen og kulturvirksomheder.

Med “sommerpakken” vil regeringen også bruge skattekroner på at betale dele af danskernes tog- og færgebilletter.

– De har brug for en ekstra hånd nu, hvor mange andre heldigvis begynder at mærke opsvinget. Derfor præsenterer vi en sommer- og erhvervspakke målrettet dem, der har lidt længere udsigt til genopretning, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse i forbindelse med udspillet.

Cheføkonom: Helt unødvendigt 

Men selvom regeringen anført af finansminister Nicolai Wammen selv er begejstrede for den store pengegave, de nu vil dele ud for skatteydernes penge, er det ikke alle, der deler begejstringen.

Det gælder bl.a. tænketanken Cepos’ cheføkonom Mads Lundby Hansen.

– Jeg er kritisk over for den nye sommerpakke. Jeg synes finansministeren strør om sig med unødvendige udgifter, siger han til Indblik og fortsætter:

– Dansk økonomi har ikke brug for mere finanspolitisk stimuli. Og jeg anser det for helt unødvendigt at stifte ny offentlig gæld for 1,6 milliarder kroner. 

Han påpeger, at danskerne har sparet over 1.000 milliarder kroner op på deres bankkonti, og at der dermed er masser af potentiel efterspørgsel, som bliver udløst netop nu, hvor restriktionerne ophæves.

Samtidig anslår regeringen, at væksten vil stige mærkbart til hele 4 procents økonomisk vækst næste år.

Derfor er “sommerpakken” helt unødvendig, lyder det fra Mads Lundby Hansen, der i stedet mener, at det er helt andre løsninger, som f.eks. restauranter og hoteller har brug for.

– Restauranterne har ikke brug for en bureaukratisk statscheck på f.eks. 50.000 kroner. Og der ingen grund til at nedsætte prisen på færgebilletter eller nedsætte entreen til museer. 

– Danskerne har jo generelt en velpolstret privatøkonomi og det er ikke købekraft der mangler. Det f.eks. hoteller har brug for er at man åbner grænserne for f.eks. udlændinge der er vaccineret, siger han.

Hovedparten af “sommerpakken” skal ifølge regeringen finansieres af den særlige coronapost på finansloven på 9,2 milliarder kroner.

Folketingets partier indkaldes til forhandlinger om pakken samt udfasning af de generelle hjælpepakker.

Indblik arbejder på en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

[adning id="17957"]

Fik du læst?