Kritik af zigzagkurs: “Man får let indtrykket af, at Enhedslisten hopper fra standpunkt til standpunkt og stemmer ja, hvis bare forslaget fodrer de offentlige kasser”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Enhedslistens opbakning til en ny lov møder undren og kritik.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder den markante kritik fra Jonas Herby, specialkonsulent hos tænketanken CEPOS.

Kritikken falder på baggrund af, at Enhedslisten har stemt for to nye afgifter, der begge øger den økonomiske ulighed. Det på trods af, at partiet har som mærkesag at bekæmpe netop ulighed.

De to afgifter, det drejer sig om, er afgift på cigaretter og på nikotinposer. 

Førstnævnte afgiftsstigning øger den økonomiske ulighed, men dette forsvarede daværende politisk leder Pernille Skipper i et interview med Information med, at de øgede afgifter på cigaretter øgede ligheden i sundhed.

Men beregninger fra Skatteministeriet (se her og her) viser nu, at de øgede afgifter på nikotinposer, som Enhedslisten har lagt stemmer til, øger både den økonomiske ulighed og uligheden i sundhed. Det undrer Jonas Herby sig over.

– Da man hævede afgiften på cigaretter, øgede det den økonomiske ulighed. Det forsvarede Pernille Skipper Enhedslistens opbakning til afgifterne med, at det jo forbedrede sundheden – særligt for personer i lavindkomstgruppen – fordi de ville ryge mindre. 

– Men nu stemmer Enhedslisten for, at man hæver afgiften på nikotinposer, på trods af at det både øger den økonomiske ulighed og skader sundheden, fordi det får flere til at ryge mere i stedet for at bruge de langt mindre skadelige nikotinposer. Man får let indtrykket af, at Enhedslisten hopper fra standpunkt til standpunkt og stemmer ja, hvis bare forslaget fodrer de offentlige kasser, siger han til Indblik og fortsætter:

– Enhedslisten burde koncentrere sig om at forbedre effektiviteten i verdens største offentlige sektor, og så i øvrigt lade borgerne selv styre deres eget liv og egne laster, uden at de konstant skal plukkes af staten, nærmest uanset hvad de gør.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Enhedslisten trods gentagne henvendelser.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?