Kritikken hagler ned: Kun to partier i Folketinget stemmer nej til øget NATO-bidrag efter russisk invasion

Mal Villadsen, Pelle Dragsted og Eva Flyvholm i forbindelse med at Europæisk Ungdom og Radikal Ungdom demonstrerer sammen med andre ungdomsorganisationer foran Ruslands ambassade i København, onsdag den 23. februar 2022. "Vi samler os for at vise vores støtte til vores ukrainske allierede og fordømmer Ruslands aggressive udenrigspolitik" skriver arrangørerne på deres Facebookside. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

“Må historien dømme Enhedslisten hårdt og retfærdigt”, lyder det bl.a. som reaktion på, at Enhedslisten som et af kun to partier i Folketinget stemmer nej til et øget NATO-bidrag i kølvandet på Ruslands invasion i Ukraine.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Torsdag aften fik den socialdemokratiske regering bred opbakning i Folketinget til et øget dansk militært bidrag til NATO i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Næsten alle partier i Folketinget bakker således op om at indsætte både F-16-fly, fregatter og eventuelt også en kampbataljon til forsvar af Polen og de tre baltiske lande Estland, Letland og Litauen. Formålet er at styrke forsvaret af Danmarks allierede i Baltikum og Østersøregionen, der ligger tæt på Ukraine, hvor Rusland netop nu er på fremmarch.

De eneste to partier, der stemte imod dette forslag om øget bidrag til NATO var de to yderste venstrefløjspartier, Enhedslisten og Frie Grønne.

Ifølge Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm er partiet imod et øget NATO-bidrag, fordi et sådant i hendes optik risikerer at udløse en ny verdenskrig.

– Ukraine er ikke et NATO-land, og en direkte militær konfrontation mellem NATO-styrkerne og Putins styrker vil også kunne udløse en ny verdenskrig. Så det at sende flere danske F-16-fly til de baltiske lande ser vi ikke som en løsning for den ukrainske befolkning helt konkret nu her, og det er det, der bør have hovedfokus, lød det således fra Eva Flyvholm i hendes ordførertale under behandlingen af forslaget om øget NATO-bidrag i Folketingssalen torsdag aften.

De to partiers beslutning om at stemme nej til et øget NATO-bidrag har siden været genstand for hård kritik. Især Enhedslisten har stået for skud.

– Må historien dømme Enhedslisten hårdt og retfærdigt for deres nej til at støtte regeringens beslutningsforslag om at levere militær bistand til NATO i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine, har Venstres folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen bl.a. skrevet på Twitter.

Også Liberal Alliances Ole Birk Olesen har kritiseret Enhedslistens nej i Folketingssalen. Han mener, at Enhedslistens modstand mod den aktuelle NATO-mission skal ses i forlængelse af, at partiet generelt er imod Danmarks medlemskab af NATO.

– Den holdning er et produkt af, at Ø’s ældre medlemmer mente, at Sovjetunionen var et bedre samfund eller i hvert fald ikke værre end USA, skriver han i et tweet.

Indblik arbejder på at få en kommentar fra både Frie Grønne og Enhedslisten til sagen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?