Kun rige har råd til at få ret i Danmark

Selv om man vinder en sag, får man ikke omkostningerne dækket. Det svækker retssikkerheden, og det var på dagsordenen på Christiansborg tirsdag.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kun rige har råd til at få ret i Danmark

Selv om man vinder en sag, får man ikke omkostningerne dækket. Det svækker retssikkerheden, og det var på dagsordenen på Christiansborg tirsdag.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Retssikkerheden var sat under lup på konferencen på Christiansborg tirsdag om ”Borgernes møde med det offentlige i civile retssager”. Her blev det lysende klart, at alene omkostningerne ved at føre retssag er så store, at mange ikke har råd til at gå til retssystemet for at få deres ret.
Værten for konferencen, formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen (V), gjorde det helt klart i sit indlæg, at retstilstanden i dag er den, at de beløb, en borger eller en virksomhed får tilkendt til at dække sagsomkostningerne i en VUNDEN sag – aldrig slår til. Rettens takster er simpelthen ude af trit med virkeligheden.
Tidligere retspræsident i Sø- og Handelsretten Henrik Rothe, som nu arbejder i tænketanken Justitia, supplerede med en henvisning til en undersøgelse, Rambøll lavede for nogle år siden for Domstolsstyrelsen. Den viste, at kun ca. 30% af de faktiske omkostninger til advokat tilkendes til sagsomkostninger af staten.
Som Rothe sagde: ”At føre sag mod det offentlige kræver at virksomheden (eller privatpersonen) har en god økonomi.”
Heller ikke de retshjælpsforsikringer, mange borgere har tegnet, er tilstrækkelige til at dække de faktiske advokatomkostninger.
Der blev på konferencen peget på flere muligheder for at ændre tingenes tilstand. Den første er at se på, om der er tilstrækkelig konkurrence blandt advokaterne. Her er Konkurrencerådet i gang med en undersøgelse af konkurrencen i advokatbranchen, og resultaterne ventes offentliggjort inden længe.
Derefter er der grund til at se på forsikringsbranchens retshjælpsordninger. De bør ændres, så de faktisk dækker de reelle omkostninger. Og så kunne man se på de beløb, domstolene tilkender i sagsomkostninger. Men den del vil nok føre til modstand i ”den røde bygning herinde ved siden af” (Finansministeriet).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4989″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lektor ved SDU, dr.jur. Frederik Waage kom i sit indlæg ind på, at staten i retssager mod borgerne har pligt til at følge reglerne i forvaltningsloven. Det betyder, at argumentationen skal være saglig og tilvejebringe alle fakta – også dem, der taler til fordel for borgeren. Det sker ikke altid i den virkelige verden.
Han argumenterede også for, at ministeriernes egne jurister kunne møde i retten i stedet for Kammeradvokaten. Det er en ordning, som findes i Norge, hvor Regjeringsavdokaten og embedsmændene fører statens sager.
Konferencen var arrangeret af Syddansk Universitet, SDU, i samarbejde med tænketanken Justitia. Indblik.net var sponsor for konferencen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4839″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4770″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2828″][/vc_column][/vc_row]

Fik du læst?