Kunstig intelligens i Kina: Smil – eller bliv nægtet adgang til din arbejdsplads

Foto: Canon Information Technologies

At dette ikke har modtaget mere opmærksomhed illustrerer, hvor almindeligt overvågningsredskaber som dette bliver – og det gælder ikke kun i Kina, men også i mange områder af Vesten, lyder det.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Kameraproducenten Canon har på datterselskabets kontorer installeret kameraer med en såkaldt ”smile-genkendelsesteknologi”.

Disse kameraer baseret på kunstig intelligens (artificial intelligence, forkortet AI, red.) skal sikre, at medarbejderne smiler, når de er på arbejde. Ellers bliver de automatisk nægtet adgang til kontorbygningerne og får frataget muligheden for at booke møder.

Det beretter The Verge på baggrund af en rapport fra Financial Times, som omhandler, hvordan kinesiske virksomheder overvåger medarbejdere i en bekymrende grad ved hjælp af kunstig intelligens og algoritmer.

Der er dog ingen nyhed i det. Canon Information Technology annoncerede nemlig allerede deres ”smile-genkendelse” sidste år som et redskab til kontrol af medarbejdere.

Alligevel er det først nu, at teknologien for bliver omtalt og får opmærksomhed.

At dette ikke har modtaget mere opmærksomhed, illustrerer hvor almindeligt overvågningsredskaber som dette bliver – og det gælder ikke kun i Kina men også i mange områder af vesten.

Sådan lyder den kontante melding fra James Vincent, som skriver om teknologi hos The Verge. Han tilføjer:

–  Kameraer med smile-genkendelsesfunktion og kunstig intelligens tilhører på mange måder den mindst farlige type af overvågningsteknologier.

– De har den fordel, at de er åbenlyse. Andre overvågningssystemer er langt mere diskrete og vil med stor sandsynlighed nå ud til et kontor nær dig inden længe.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

[adning id="17957"]

Fik du læst?