LA med nyt udspil: Indfør solnedgangsklausul på alle love, der begrænser borgernes frihed

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Liberal Alliance vil med et nyt retssikkerhedsudspil have indført et permanent krav om solnedgangsklausul på love, der påvirker borgere eller virksomheders retsstilling og frihed.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

For nylig kunne Liberal Alliance præsentere deres nye retssikkerhedsudspil. Formålet er blandt andet at beskytte danske borgere- og virksomheder mod “uigennemtænkt lovgivning”, og “myndigheder, som ikke overholder reglerne”.

– Corona- og nedlukningskrisen har vist, at et flertal i Folketinget er klar til hurtigt at vedtage omfattende nye love og regler, der begrænser borgernes og virksomhedernes frihed og generelle retsstilling.

– Hverken regering eller Folketing er til gengæld lige så hurtige til at give borgerne og virksomheder deres frihed tilbage, når krisen er overstået.

– Der er derfor brug for at indføre mekanismer, der i fremtiden tvinger Folketinget til aktivt at tage stilling til, om begrænsninger i friheden skal fortsætte eller afsluttes, står der i udspillet.

I retssikkerhedsudspillet tager man regeringens minkskandale som eksempel på, at der ikke er “de nødvendige bremsemekanismer i forhold til at sikre lovlighed”.

– Regeringen sætter nærmest en ære i at knægte vores frihedsrettigheder. Når stærke politiske ønsker trumfes igennem, bliver embedsværk og myndigheder medspillere, selvom det, der foregår, er i strid med loven. Det er ikke en retsstat værdigt.

I udspillet foreslås der også, at borgere, der for eksempel oplever en uberettiget anholdelse, skal have mulighed for erstatning.

Politiske forslag

For at opnå disse ting, har Liberal Alliance fremstillet tre lovforslag, som fremgår i retssikkerhedsudspillet.

De lyder som følgende:

– Solnedgangsklausuler skal indføres i alle politiske forslag, som væsentligt kan påvirke borgere eller virksomheders retsstilling og frihed.

– Der skal indføres et robust erstatningssystem, som kompenserer borgeren, når politiet begår fejl. En uberettiget anholdelse er dybt indgribende, og det må erstatningstakster reflektere.

– Offentlighedsloven skal tilbagerulles, så medierne bedre kan holde myndigheder i ørerne.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?