LA og Enhedslisten i overraskende fælles kritik af regeringen: “Skamfuldt ud over alle grænser”

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Liberal Alliance og Enhedslisten danner nu – højst overraskende – fælles front i en hård kritik af den socialdemokratiske regering.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

I Afghanistan er den islamistiske militante bevægelse Taliban på hastig fremmarch. Selv landets hovedstad Kabul er nu også indtaget af Taliban.

Det betyder, at ansatte fra Danmarks ambassade i Kabul skal evakueres – og det skal gerne gå hurtigt. 

Søndag oplyste udenrigsminister Jeppe Kofod (S) dog på et pressemøde, at det kun er de danske ansatte på ambassaden, som er blevet evakueret til lufthavnen.

Dermed har man efterladt de lokalt ansatte afghanere, som regeringen ellers havde lovet at hjælpe til Danmark.

Onsdag aften sidste uge indgik regeringen ellers en bred politisk aftale om at tilbyde mindst 45 lokalt ansatte afghanere samt deres nærmeste familier evakuering og midlertidigt ophold i Danmark i to år.

På pressemødet erkendte Jeppe Kofod, at Danmark og vores allierede er blevet overrasket over Talibans ekstremt hurtige fremmarch i Afghanistan og oplyste samtidig, at man ikke havde nået at evakuere de lokalt ansatte afghanere inden Taliban indtog Kabul.

Hård kritik af regeringen: “Skamfuldt ud over alle grænser”

At Jeppe Kofod og regeringen på den måde har svigtet sit ansvar og brudt den brede politiske aftale møder hård kritik fra en overraskende duo bestående af Enhedslistens tidligere folketingsmedlem og højtstående medlem, Pelle Dragsted, og Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

– At regeringen pga af nøl og politisk spilfægteri ikke fik hentet vores medarbejdere ud af Helmand før Taliban rykkede ind, vil stå tilbage som én af de mest skammelige svigt i vores politiske og militære historie. Skamfuldt ud over alle grænser, skriver Pelle Dragsted således på Twitter.

Og selvom LA og Enhedslisten sjældent er enige, tilsluttede Alex Vanopslagh sig dog i denne omgang den hårde kritik af regeringen fra Pelle Dragsted.

Taliban kontrollerede fra 1996 til 2001 store dele af Afghanistan, men blev kæmpet tilbage fra 2001 og frem, da USA, Danmark og andre allierede gik i krig i landet.

Men efterhånden som USA har trukket sine tropper ud af landet, har Taliban opnået fornyet styrke og er nu på voldsom fremmarch i Afghanistan igen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?