Læge slår alarm: “Jeg har kollegaer der har været ude til selvmord, hvor der står corona i afskedsbrevet”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nedlukningerne af samfundet har store psykiske konsekvenser for befolkningen. De gentagne og meget omfattende restriktioner giver for mange mennesker flere psykiske problemer end angsten for selve sygdommen.
Af Nina Marie Waage, nina@indblik.net
For nogle mennesker i samfundet kan nedlukningerne endda være så hårde, at de overvejer eller ligefrem begår selvmord.
Indblik.net har talt med nogle fagpersoner der oplever det helt tæt på i deres arbejde. 
Formanden for intensivlægerne er bekymret for ensomhed
Joachim Hoffmann-Petersen er intensivlæge på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin. Han er ligeledes Folketingskandidat for De Konservative. 
Joachim Hoffmann-Petersen betragter nedlukningen som direkte farlig for folkesundheden. 
– Jeg har kollegaer der har været ude til selvmord, hvor der står corona i afskedsbrevet, fortæller han til Indblik. 
På spørgsmålet om hvem det særligt går ud over, svarer han: 
– De samme, det altid går ud over. Det er de socialt udsatte, folk med kroniske sygdomme, dem med korte uddannelser. Især dem der ikke er på arbejdsmarkedet.  
Joachim Hoffmann-Petersen er bekymret for danskernes mentale helbred på grund af coronanedlukningerne. 
– Mine bekymringer omkring psykisk velbefindende går især på at ensomhed er en ganske alvorlig tilstand som har stor betydning for både ens velvære og for hvor gammel man bliver. Mange har dertil haft coronaangst i 11 måneder. En stor del er unødvendig angst. Det kan lindres med information om, at risikoen for at dø af corona i forhold til andre ting, f.eks. tobaksrygning, er ganske lille, siger Joachim Hoffmann-Petersen.
Livslinien: nedlukning presser dem der i forvejen har udfordringer
Livsliniens vision er at nedbringe antallet af selvmord og selvmordsforsøg i Danmark, og de mærker også konsekvenser af nedlukningerne. Indblik har talt med direktør for Livslinien, Jeppe Kristen Toft. 
– Dem der generelt henvender sig, også før corona, er mennesker der i forvejen er i en kritisk livssituation på grund af ét eller flere elementer i deres liv. Coronanedlukning af samfundet bliver så et element der presser dem yderligere i større eller mindre grad, lyder det fra Jeppe Kristen Toft.
Livslinien erfarer også at nedlukningen udfordrer mere mentalt jo længere tid den varer.
– I efteråret har flere af dem der har henvendt sig været mere udfordret på grund af coronanedlukning end i foråret. Det tilskriver vi coronatræthed. At modstandsdygtigheden mod nedlukning er nedbrudt, beretter Jeppe Kristen Toft. 
Der er i nogen grad bevis for at selvmordsraten steg i USA under Den Spanske Syge i 1918-19 og blandt ældre i Hong Kong under SARS-epidemien. Det er beskrevet i en artikel fra tidsskriftet The Lancet fra juni 2020
Der er flere risikofaktorer i forhold til selvmord. At miste sit arbejde og bekymringer om økonomi er ifølge artiklen også velkendte risikofaktorer. Den aktuelle nedlukning af samfundet indebærer dermed flere risikofaktorer for selvmord.      [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?