Lægeformand advarer: ”Vi får en anden pris at betale, hvis vi bliver ved med at lukke ned"

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Coronanedlukningen skaber helt nye sygdomme som er værre end følger af selve virussen, lyder det fra lægeformand.
Af Nina Waage, nina@indblik.net
Derfor skal der sadles markant om, mener Liselotte Hjelm Kristensen, som er praktiserende læge og formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Herning. 
Hun mener, at regeringens coronahåndtering med vidtgående og langvarige nedlukninger indtil nu i høj grad har handlet om ikke at overbelaste sygehusvæsenet, og at færrest mulige dør af virussen, men at det ikke er nok. I stedet skal vi til at finde en måde, hvorpå vi kan leve med sygdommen. Det udtaler hun til DR.
– Vi får en anden pris at betale, hvis vi bliver ved med at lukke ned, som vi gør nu, lyder det fra den bekymrede lægeformand Liselotte Hjelm Kristensen. 
Hun oplever at flere og flere henvender sig i hendes praksis, og at deres helbred er blevet ringere, både fysisk og mentalt. 
Særligt angst, depressive symptomer, søvnforstyrrelser og en ny form for stress som følge af coronanedlukningen, bekymrer hende. 
– Det er ikke stress fra arbejde, som vi kender, men stresssymptomer fordi man er utryg i det liv, man har, og fordi man ikke trives. Vi ved, hvor vigtigt det er med sociale kontakter og at komme ud. Vi mangler vores hverdagsaktiviteter, forklarer Liselotte Hjelm Kristensen.
Hun har været praktiserende læge i 22 år og har aldrig været i kontakt med så mange, der har det svært, som under coronaepidemien. Hun mener at politikerne og Sundhedsstyrelsen kigger for meget på smittetallene og for lidt på senfølgerne af nedlukningen og mangel på social kontakt med andre. 
– De er jo fuldstændig forhippede på at kigge på smittetallet, siger hun. 
Liselotte Hjelm Kristensen mener, at de sygdomme, som nedlukningen giver, er lige så alvorlige som de dødsfald, der følger med covid-19. 
– Vi skal prøve at undgå, at vi har så mange, som bliver syge på en anden måde, end man bliver af corona. Det tror jeg har langt værre følger på sigt, siger hun.
Derfor efterlyser hun en strategi for genåbning. Hun tror at virusset og dens mutationer bliver ved med at komme ind over os i et godt stykke tid endnu, og at vi derfor er nødt til at sadle om fra brandslukning til at begynde at tænke fremadrettet. 
– Der skal lægges en strategi for, hvordan vi kan leve med det her vilkår, vi har fået, siger Liselotte Hjelm Kristensen til DR.
Indblik har tidligere bragt et interview med formanden for intensivlægerne, Joachim Hoffman-Petersen, og direktøren for Livslinien om de psykiske og sociale konsekvenser af nedlukningen, 
Indtil videre har den socialdemokratiske regering endnu ikke fremlagt nogen konkret plan for genåbningen af Danmark.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?