Læk af frimurerliste kan give medieretligt efterspil

POV International har formidlet adgang til tusindvis af frimureres private oplysninger via en artikel på webmediet. Medieforsker har svært ved at se berettigelsen. Frimurerne har anmeldt datalæk og vil overveje deres videre muligheder.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Læk af frimurerliste kan give medieretligt efterspil

POV International har formidlet adgang til tusindvis af frimureres private oplysninger via en artikel på webmediet. Medieforsker har svært ved at se berettigelsen. Frimurerne har anmeldt datalæk og vil overveje deres videre muligheder.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Da medieplatformen POV International bragte artiklen ’Død over hemmelighederne’, var det ikke kun en hård kritik mod Den Danske Frimurerorden som organisation. I artiklen, der blev publiceret 29. oktober, var også et link til et dokument, hvor tusindvis af frimureres navne blev offentliggjort uden samtykke. Der er angivelig tale om en medlemsliste fra 2017.
“Den Danske Frimurerorden synes selvsagt, det er problematisk, at mange af vores medlemmer har fået offentliggjort private oplysninger via POV International. Vi tager medlemmernes ret til et privatliv seriøst og har derfor overvejet forskellige juridiske skridt,” siger frimurer Jon Bloch Skipper, der taler ordenens sag udadtil.
Indblik.net har forhørt sig ved medieforsker, professor emeritus Oluf Jørgensen om grænserne for, hvor meget af folks privatliv medierne kan bringe eller formidle adgang til. Denne sag kan være problematisk i forhold til offentliggørelse af persondata, bekræfter Oluf Jørgensen.
”Det vil afhænge af en konkret vurdering, om offentliggørelse af en medlemsliste til frimurerlogen kan være lovlig med henvisning til journalistisk formål,” siger han til Indblik.net.
Her henviser Jørgensen til reglerne om persondata, der er reguleret af EU-forordningen (GDPR) og den danske lov om persondatabeskyttelse. Sagen er, at offentliggørelse af persondata, der udelukkende sker til et journalistisk formål, i udgangspunktet er undtaget fra reglerne. Dermed er spørgsmålet om journalistisk begrundelse ikke bare et fagligt eller etisk spørgsmål, men også et juridisk.
”Hvis offentliggørelsen begrænses til personer i magtfulde positioner, f.eks. politikere, dommere og ledende embedsmænd, kan det efter min vurdering være berettiget som led i et journalistisk arbejde. Men det er vanskeligt at se et sagligt journalistisk formål med offentliggørelse af hele medlemslisten,” siger Oluf Jørgensen til Indblik.net.
Handy at kende brødrene
Artiklens forfatter, Susanne Staun, har selv konsulteret en advokat og har en anden opfattelse af listens berettigelse i artiklen end Oluf Jørgensen.
I sit indlæg på POV International har hun argumenteret, hvorfor det var væsentligt for offentligheden, at hendes artikel formidlede oplysninger om logens medlemmer.
”Ville Hitler have opfattet frimurerne som naturlige fjender, hvis ikke de var en magtfaktor?” spørger Staun blandt andet med en formulering, der er faldet for brystet hos nogle frimurere, Indblik.net har talt med.
Belægget for at bringe listen fremgik nærmere af selve det afsnit, der indeholdt linket til frimurerlisten:
”En medlemsliste kunne ellers være handy, når man skal opklare fx om modparten og dommeren i en retssag er logebrødre eller belyse det besynderlige sammenhold i et byråd. Derfor er der ingen grund til putte med medlemslisten, som ligger lige her.”
Hele det afsnit er nu slettet. Men artiklen i sin oprindelige form – inklusive afsnittet ’Medlemslisten’ kan stadig findes på nettet. Selve artiklens link til listen, der lå på en ekstern server, fungerer dog ikke længere. Ifølge POV International er linket fjernet på skribentens foranledning 1. november, tre dage efter publicering. Det uddyber Susanne Staun i sit skriftlige svar til Indblik.net:
”Da kommentarsporet hos POV begyndte at sande til med vrede frimurere og frimurerdøtre, besluttede jeg at nedtage den, da jeg ikke ville have, at POV skulle stå med alt besværet med at håndtere klagesager, evt. stævninger og i det hele taget bruge tid på at svare på henvendelser som fx din.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4194″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Frimurere har indberettet læk
Foreløbig har Den Danske Frimurerorden, via Mette Klingsten Advokatfirma, anmeldt et datalæk til Datatilsynet. Indblik.net har søgt og modtaget aktindsigt i dokumentet.
Det er grundlæggende en indberetning af et potentielt brud inden for Den Danske Frimurerorden, ikke en formel klage. Det fremgår imidlertid af anmeldelsen, at materialet er videreformidlet af POV International og Susanne Staun. Det fremgår i øvrigt, at ordenen selv har igangsat en undersøgelse til at finde ud af, hvordan listen måtte være endt i andres hænder.
”Vores primære fokus er på medlemmerne. Derfor er det, vi foreløbig har valgt at betragte dette som en GDPR-sag. Så venter vi og ser, hvad der kommer fra Datatilsynet, hvor vi håber på et konstruktivt og kritisk indspark. Og så tager vi den derfra,” siger frimurertalsmand Jon Bloch Skipper.
Den Danske Frimurerorden bekræfter på Indblik.nets forespørgsel, at andre skridt stadig kan komme i betragtning.
En mulighed er at køre en civilretslig sag og få en afgørelse ved domstolene, hvilket vil være en forudsætning for at få evt. erstatning. Et mere moderat skridt vil være en klage til Pressenævnet, begrundet i de presseetiske regler om privatliv. Her er der en lignende problematik som med datalovgivningen, idet ”meddelelser, der kan krænke privatlivets fred, skal undgås, medmindre klar almen interesse kræver offentlig omtale”.
POV støtter sin skribent
Som ansvarshavende chefredaktør på POV International er det Annegrethe Felter Rasmussen, der står overordnet til regnskab for, hvad mediet publicerer. Hun bakker sin skribent op i forhold til at bringe artiklen, herunder at formidle listen i sin helhed.
”Vi så den naturligvis, efter vi fik kladden og ganske i takt med tidligere forsøg på at afmystificere hemmelighedskræmmeriet omkring, hvad man må antage er en magtfuld organisation (ud fra de sparsomme oplysninger, medierne har kunnet grave op gennem tiderne – Susanne Staun nævner de væsentligste i artiklen) var jeg enig med skribenten i, at der er en samfundsmæssig interesse i at se listen,” skriver Annegrethe Felter Rasmussen.
Hun gør blandt andet gældende, at det er svært umiddelbart at bedømme, hvem der er ”magtfuld”. Listen gør det dermed nemmere for borgere at gennemskue forskellige forbindelser mellem mænd, der eventuelt måtte findes.
”Ved at insistere på hemmeligholdelse gør logen det for det første lidt sværere for journalister, der arbejder i demokratiets tjeneste og gerne vil fremme en åben samfundsdebat. For det andet – og det er ikke efter min mening til logens fordel – bidrager hemmelighedskræmmeriet netop til mytedannelser og rygter og konspirationer om, ’hvad der foregår’,” skriver Annegrethe Felter Rasmussen videre, idet hun mener, at hensynet til samfund og journalistik må have forrang for ønske om hemmeligholdelse.
Frimurernes Jon Bloch Skipper har ikke meget at tilføje til chefredaktørens bemærkninger:
”Hele den snak om magt og konspirationer har fulgt det danske frimureri siden 1743. Selv synes jeg nu ikke, vi er så hemmelige, og vi gør faktisk en del for at formidle information om, hvad vi foretager os – for eksempel når vi åbner dørene på kulturnatten. Men vi må stadig fastholde, at naturligvis skal vores medlemmer have ret til deres privatliv,” siger han.
På sin side oplyser Annegrethe Felter Rasmussen, at hun foreløbig hverken har hørt fra Den Danske Frimurerorden eller Datatilsynet i sagen. Chefredaktøren tilføjer, at frimurerne er velkomne til at skrive en replik og få den bragt, helt på linje med andre aktører, der modtager kritik i spalterne hos POV International.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3319″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3430″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2763″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?