Lækket notat skaber bekymring: Vil regeringen fastholde vidtgående restriktioner varigt?

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Et lækket notat og udtalelser fra statsminister Mette Frederiksen (S) skaber dyb bekymring for, at de vidtgående coronarestriktioner vil blive fastholdt. Også, når epidemien er under kontrol og alle er blevet tilbudt en vaccine.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Danskerne er begyndt at længes efter et liv uden vidtgående coronarestriktioner. 

Men et sådant liv i frihed kan måske have lange udsigter, beretter Berlingske.

Avisen skriver, at der i den nyeste genåbningsaftale er indskrevet, at større forsamlinger vil kunne finde sted fra 31. august “uden væsentlige restriktioner, såfremt vaccineudrulningen forløber planmæssigt, og at der fortsat er epidemikontrol”. 

Dog vil ingen fra regeringen uddybe, hvad en “væsentlig” eller “ikkevæsentlig” restriktion er. Heller ingen fra regeringen har villet garantere, at livet kan blive som før – selv ikke, når alle danskere er blevet tilbudt en vaccine mod covid-19.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har således tidligere afvist at give garanti for, at restriktionerne nogensinde bliver fjernet.

I samme ombæring påpegede hun, at hun ikke mener, at f.eks. tvungen brug af mundbind er et indgreb i den personlige frihed.

Læs mere om det her.

SSI: Restriktioner kan være nødvendige også efter vaccine

Samtidig har Statens Serum Institut (SSI) i et notat til Folketinget vurderet, at der fortsat vil være behov for restriktioner ved større forsamlinger – også, når alle over 16 er blevet tilbudt en vaccine. SSI er den sundhedsmyndighed, som regeringen primært lytter til.

SSI mener, at fortsatte restriktioner vil være nødvendige for at “bevare epidemikontrollen”, lyder det. Instituttet kommer dog ikke ind på, præcis hvilke restriktioner, der vurderes at være nødvendige.

I et skriftligt svar til Berlingske skriver SSI endda, at det kun er “langt de fleste” restriktioner, der på “et tidspunkt” må forventes at kunne blive udfaset.

Selv i et scenarie med fuld vaccinering af den danske befolkning og uden pres på det danske sundhedsvæsen, vil danskerne ifølge SSI kun kunne forvente “at komme tilbage til en hverdag, der ligner den, vi kendte før”. 

Men instituttet vil ikke blive mere konkret end det, og uddyber heller ikke, hvorfor det kun “ligner” hverdagen, som den var før coronavirusudbruddet, de langvarige nedlukninger og de vidtgående restriktioner.

Blå partier: Alle restriktioner skal væk

Udtalelserne fra Mette Frederiksen og regeringen samt notatet fra SSI bliver mødt med dyb bekymring hos de blå partier i Folketinget.

Her lyder det bl.a. fra Konservatives sundhedsordfører Per Larsen, at “vi skal have fjernet restriktionerne så hurtigt som muligt”. 

Han bakkes op af Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen, der understreger, at alle restriktioner skal væk.

– Alle restriktionerne er jo et indgreb i friheden. Derfor skal det hele fjernes, når vi er blevet vaccineret, siger han til Berlingske.

Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance, er helt på linje med sine blå kolleger.

Han siger, at hans “tillid til, at regeringen ikke vil fortsætte med en eller anden grad af kontrol, restriktioner og overforsigtighed, ligger på et meget lille sted”.

– Jeg tror ikke på, at der vil være politisk flertal for at fortsætte kontrolregimet mange måneder endnu, men man ved aldrig med regeringens støttepartier. For de bliver jo kørt over hele tiden, lyder det fra LA-lederen.

Socialdemokratiets sundhedsordfører afviser overfor Berlingske at stille op til interview om sagen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?