Landmænd demonstrerer mod politiske krav og aktivister

Trafikken i en række store tyske og franske byer bliver i dag tirsdag 22. oktober blokeret af traktorer. Landmændene demonstrerer mod politiske krav og politiske aktivister, som udskammer landmændene på de sociale medier.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Landmænd demonstrerer mod politiske krav og aktivister

Tyske landmænd kører i dag traktorerne på gaden for at blive hørt.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Trafikken i en række store tyske byer bliver i dag tirsdag 22. oktober blokeret af traktorer. De tyske landmænd demonstrerer mod politiske krav og politiske aktivister, som udskammer landmændene på de sociale medier, og som går i fysisk aktion direkte på gårdene for at hindre landbrugsproduktionen. De tyske landmænd følger således op på en lignende demonstration, som de hollandske landmænd gennemførte den 1. oktober.
Den største demonstration ventes at finde sted i Bonn, hvor det tyske ernærings- og landbrugsministerium ligger.
Demonstrationen finder sted i kølvandet på en række nye love, som volder landmændene problemer. Det er ny klimalovgivning, gødningsregulativer og et forbud mod en række planteværnsmidler – bl.a. mod benyttelsen af glyphosat, som er hovedbestanddelen af midlet Roundup.
Desuden har landets fødevareminister, Julia Klöckner (CDU), besluttet at anvende EU-støttemidlerne på en ny måde. Man flytter dem fra direkte landbrugsstøtte og markedsordninger til at finansiere landdistriktspolitikken med særlig fokus på miljø. Og det tolkes af mange landmænd som et forsøg på at tvinge dem over i økologisk produktion eller helt væk fra landbrug.
Har ikke pengene til de nye krav
Ikke mindst de mange familiedrevne brug er på barrikaderne. Meldingerne herfra lyder, at de ikke økonomisk er i stand til at leve op til de mange nye krav, som politikerne vælter over på landbruget.
Formanden for den tyske landboforening LHN i Sønderjylland, Jørgen Popp Petersen, følger nøje med i udviklingen i Tyskland, og han siger til mediet Effektivt Landbrug:
Man skal huske på, at der måske er 6000 kvæggårde, alene i Slesvig-Holsten. (I hele Danmark har vi under 10.000 heltidslandbrug – heraf ca. 3000 mælkebedrifter) Og man har en hel anden tradition i Tyskland med at være selvfinansierende. Med de stigende miljøkrav, kan mange landmænd ikke magte opgaven økonomisk – når man ikke vil gældsætte sig. Det er en del af problemet i Tyskland, siger han.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2855″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Franske bønder også på gaden
Også i Frankrigdemonstrerer landmændene i dag, og dermed gentager de demonstrationen fra den 8. oktober, hvor 10.000 var på gaderne med deres traktorer. Ifølge dagbladet Le Figaro er demonstrationen bl.a. en protest mod den handelsaftale, som EU for nylig indgik med Mercosur, fire lande i Sydamerika (Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay), som giver de sydamerikanske landbrugsprodukter fri adgang til EU – og det handler om ”produkter, som produceres med metoder, som er forbudt i Frankrig/EU.”
Derudover er landmændene også her dybt bekymret for den samfundsudvikling, der udstiller landbrugsproduktionen som skadelig for naturen og dyrehold som dyremisbrug. Demonstranterne opfordrer præsident Emanuelle Macron om at udtale sig om den ifølge landmændene uheldige og skadelige udvikling. Han har hidtil været tavs.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?