Landmænd hævder delsejr i miljø-opgør

Bæredygtigt Landbrug hæver et af to søgsmål mod professor Stiig Markager, siden han har anerkendt fejl. Efter landmændenes vurdering, dog ikke Markagers.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Landmænd hævder delsejr i miljø-retsopgør

Bæredygtigt Landbrug hæver et af to søgsmål mod professor Stiig Markager, siden han har anerkendt fejl. Efter landmændenes vurdering, dog ikke Markagers.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
10. november begynder en sag ved retten i Hillerød anlagt af interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug (BL) mod professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet.
Bæredygtigt Landbrug, som har ca. 4.000 landmænd som medlemmer, har anlagt sagen med påstand om, at Stiig Markager enten dokumenterer sine udtalelser om landbrugets udledning af kvælstof til havmiljøet eller trækker dem tilbage, hvis dokumentationen ikke findes. Stiig Markager hævder, at landbruget udleder væsentlig mere kvælstof til havmiljøet, end andre forskere når frem til.
Det nye er, at professor Stiig Markager i et processkrift til retten i Hillerød har ændret sine påstande. Det er i hvert fald sådan, Bæredygtigt Landbrugs jurister læser det. Nu mener professoren ikke længere, at 30-40% af den gødning, landmændene spreder ud på markerne, har negativ betydning for havmiljøet – altså siver ud i havet. Stiig Markager skriver til retten, at han har anvendt ”sin egen metode” ved beregningerne af den såkaldte klimanormalisering – og dermed ikke samme metode, som er brugt af kollegerne i Novana-rapporten. (Novana er det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø.)
Bæredygtigt Landbrug er i sagens natur tilfredse med Stiig Markagers erkendelse, sådan som man læser ud af processkriftet.
”Det betyder, at vi kan hæve den ene af to påstande i den injurieretssag, Bæredygtigt Landbrug har anlagt mod Stiig Markager,” siger BL-direktør Hans Aarestrup.
”Og det er selvfølgelig en oprejsning, ikke bare for foreningen, men for dansk landbrug som helhed, at vi nu har professorens ord for, at påstanden ikke holder vand. Alene det at stævne kan altså få folk på bedre tanker,” siger direktøren.
Retssagen føres af Interlex-advokat Uffe Baller og er trods den seneste udvikling stadig relevant. Stiig Markager har bl.a. skrevet og udtalt sig vidt og bredt om, at landbrugets udledning af kvælstof er steget med 1% årligt i perioden 2010 til 2017. Det svarer til en vækst på ca. 700 tons pr. år. Den påstand vil BL stadig kræve dokumenteret eller trukket tilbage.
Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør, Jørgen Evald Jensen, understreger, at BL ikke har sagsøgt Stiig Markager, fordi man ikke bryder sig om hans synspunkter – men fordi professoren taler usandt om landbrugets kvælstofudledning.
”Vi er nødt til at gå i rette med politiserende forskere, hvis urigtige påstande kan blive taget for gode varer af politikerne og helt uretmæssigt kan risikere at betyde yderligere reduktioner imod dansk landbrug, som han helt uden grund udstiller som miljøsynder. Her mangler vi – trods denne oprejsning – stadig at få berigtiget Markagers påstand om den stigende kvælstofudledning,” siger Jørgen Evald Jensen.
Indblik.net har forelagt professor Stiig Markager pressemeddelelsen fra Bæredygtigt Landbrug og bedt om kommentarer til den. Han svarer:
”Min eneste kommentar er, at Bæredygtigt Landbrugs pressemeddelelse er fri fantasi uden nogen forbindelse til virkeligheden. Mine synspunkter er præcis, som de blev beskrevet i div. indlæg i 2019.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2799 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 4057 “][/vc_column][vc_column width=”1/3”][qk_post id=”4894 “][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?