Lars Boje kræver svar fra Heunicke: “Det her må ministeren svare på!”

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Flere folkeskoler presser angiveligt både personale, forældre og børn til at oplyse, om de er vaccineret mod covid-19 eller ej.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

Sådan fortæller Lars Boje Mathiesen, sundhedsordfører for Nye Borgerlige, i et Facebookopslag.

– Det her må ministeren svare på, skriver han.

– Jeg hører fra flere at visse folkeskoler rundt i landet presser både personale og forældre til oplyse om hvorvidt de er vaccineret eller ej. Jeg har fået henvendelser fra både lærere og forældre.

Lars Boje vil af den grund have sundhedsministeren på banen for at svare på en række spørgsmål:

– Er det lovligt for en skoleleder eller ledere generelt at udlevere eller offentliggøre oplysninger om en bestemt ansats sundhedsprofil til andre medarbejdere uden dennes accept?

– Hvad mener ministeren om, at forældre føler sig presset til at udlevere deres børns sundhedsoplysninger, således at ikke-vaccinerede kan blive udpeget og testet, når vaccinerede ikke skal, selvom der nu er evidens for at man både kan blive blive smittet, og smitte videre, selvom om man er vaccineret?

– Hvad har ministeren foretaget sig for at sikre at der er oplyst om lovgivning og regler på dette område, således at borgernes rettighed til anonymitet om sundhedsdata respekteres?

Lars Boje tilføjer herefter, at det ikke handler om, “hvorvidt man er for eller imod vacciner generelt”. Han har desuden hørt folk beskylde ham for at være “anti-vaxer”, hvilket han mener er “noget forplumret vrøvl”.

– Vacciner har generelt historisk været et utrolig vigtigt redskab til at redde menneskeliv, især i udviklingslande, tilføjer han.

Han mener derimod, at det handler om grundlæggende borgerrettigheder, som han mener er under pres.

– Det handler om, at der bliver rykket fundamentalt med principperne for privatlivets rettigheder. Og det er bekymrende, skriver han.

– Det handler om at vi har at gøre med en virus, som vi nu ved ikke er særlig farlig for størstedelen af befolkningen, og især ikke for unge og børn, og alligevel forsøger man at fratage rettigheder og frihed, fortsætter han og afrunder opslaget:

– Vi må ikke blot blindt og passivt tillade at vores rettigheder bliver skubbet til side, fordi der ligger en politisk dagsorden uden sundhedsfagligt belæg.

Indblik arbejder på at få en kommentar fra Sundhedsministeriet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?