LA’s nye mand blæser til kamp mod systemet: “Det handler om hele fundamentet for velfærdsstaten”

Foto: Nicolai Lorenzen/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den tidligere topembedsmand Peter Loft blæser til systemkamp og stiller nu op som kandidat for Liberal Alliance. Bliv klogere på ham og hans politiske projekt i dette interview.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Tidligere denne måned blev Peter Loft annonceret som ny kandidat for Liberal Alliance. 
Den tidligere departementschef i Skatteministeriet og kommunaldirektør på Bornholm tager dermed et ganske ukonventionelt spring fra at være embedsmand til nu at skulle være politiker.
Peter Loft håber at kunne bruge sine store erfaringer fra embedsvæsenet – han var departementschef fra 1993 til 2012 – til at foretage systemiske ændringer indenfor bl.a. skatteområdet og forbedre fundamentet for den danske velfærdsstat, fortæller han til Indblik.
Derfor stiller han op til både kommunalvalg og folketingsvalg, selvom han åbent erklærer, at landspolitik er hans hovedinteresse.
Skiftet fra embedsmand til politiker har været langsomt
– Det er klart, at når man er embedsmand, så ligger det fjernt fra en at være politiker. Men nu har jeg snart været ude af embedsværket i 9 år, og er tit blevet spurgt af medier som fagmand om skat, administrative forhold og andet. Jeg er i højere grad blevet vant til at udtrykke min egen mening, siger Peter Loft til Indblik.
Han fortæller, at hans politiske opstilling er kommet lidt “peu en peu”, og at han tidligere har lavet lidt analyser om skat og andet for Liberal Alliance.
Da partileder Alex Vanopslagh ved at møde spurgte Peter Loft direkte, om han ikke ville være kandidat, slog han til.
– Jeg tænkte over det i lidt tid, og så besluttede jeg at give det et forsøg, siger Peter Loft.
Skattesag gjorde Peter Loft til en offentlig person mod hans vilje
Peter Loft er blandt mange primært kendt i forbindelse med den famøse skattesag fra 2010 om Helle Thorning-Schmidt og hendes mands skatteforhold.
Sagen gjorde ufrivilligt Peter Loft til en offentlig person, og den 21. marts 2012 blev han fritaget for tjeneste som en udløber af sagen.
– Det er det mest ubehagelige, jeg har været ude for, men det gav dog en træning i at være en offentlig person, fortæller Peter Loft.
– Dengang var jeg embedsmand. Jeg syntes bestemt, at det var rarere at være skjult og lade ministeren stå i forgrunden. Men nu blev jeg lokket ud i lyset af skattesagen, og så kan jeg lige så godt vende det til noget behageligt, og ikke blot stå med ryggen mod muren og tage alle skuddene.
En kommissionsundersøgelse frifandt i 2014 Peter Loft for de beskyldninger om magtfordrejning, han var blevet genstand for under skattesagen.
Peter Lofts politiske projekt
Peter Loft har endnu ikke udformet slagord eller konkrete mærkesager, men hans politiske projekt vil i høj grad blive båret af et ønske om at se på de bagvedliggende årsager til de problemer, som velfærdssystemet lider under.
– Jeg vil i høj grad rette min indsats mod de bagvedliggende årsager til, at hele vores offentlige finansieringssystem er så udsat, som det er.
– Ét er, at skattereglerne er uhensigtsmæssige. Det kan de fleste blive enige om. Men hvorfor er vi kommet dertil? Det tror jeg i høj grad er det forhold, at at man uden at blinke har fokus på udgiftspolitikken, og derfor træffer beslutninger, der er helt koblet fri af overvejelser om, hvordan vi finansierer det her, siger Peter Loft.
Peter Loft vil have gjort op med idéen om, at løsningen på alle problemer altid er blot at sende flere penge.
Han finder det mærkværdigt, at vi trods et højt skattetryk stadig oplever masser af problemer bl.a. i sundhedsvæsenet.
– Det er næsten på alle områder, at vi bruger flere penge end de fleste. Alligevel er ikke engang særligt tilfredse med resultatet, siger Peter Loft og tilføjer:
– Vi er nødt til at stille os selv to spørgsmål: med de mange penge, vi bruger, kunne vi så få et bedre outcome? Og kunne det være, at medicinen er forkert? Er det altid løsningen at komme med flere penge?
– For er der en strukturel fejl, virker det jo ikke at tilføje flere penge, som man så kan fortsætte med at begå fejl for.
Selvom Peter Loft stiller op for Liberal Alliance, er han dog stadig tilhænger af en form for velfærdsstat, som han kalder for et “godt og sundt system”. Dog ser Loft rum for mange forbedringer af systemet.
– Det virker måske lidt langhåret, men det handler om hele fundamentet for velfærdsstaten, siger han.
“Jeg er lidt en fremmed fugl”
Peter Loft har valgt at gå til valg for et parti, der netop har været igennem en alvorlig nedsmeltning og som fortsat ligger omkring spærregrænsen i mange meningsmålinger. 
Men med Alex Vanopslagh som partileder er partiet blevet stabiliseret, mener Peter Loft.
– Jeg glæder mig over stabiliseringen, selvom jeg er ked af, at det er på et så lavt niveau. Men nu er der kommet mere ro på, og så er der basis for en mere veltilrettelagt og rolig udvikling, hvor man prøver at gøre en større del af befolkningen opmærksom på, hvad Liberal Alliance mener.
Peter Loft tror på, at vejen frem for Liberal Alliance er at bevæge sig væk fra opfattelsen af, at man kun går op i topskat og i stedet udbrede andre synspunkter på andre politiske områder.
Selv håber Peter Loft, at han kan bidrage med noget anderledes til dansk politik og Liberal Alliance pga. sin baggrund som embedsmand.
– Jeg er lidt en fremmed fugl, for jeg er anderledes end de fleste, der sidder i Folketinget, siger han.
Hvad hans rolle helt konkret skal være i Liberal Alliance, vil Peter Loft dog ikke gøre sig alt for mange tanker om, da det i sagens natur stadig er usikkert, om han vil blive valgt ind.
– Jeg går ud fra, at kommunalvalget er det første jeg møder, medmindre jeg bliver taget på sengen. Så vi må se, hvordan det går, lyder det.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?