Løkkes skattereform øger skatten på store grupper

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede mandag sit bud på Moderaterenes skattepolitik. Det nye parti foreslår bl.a. helt at afskaffe topskatten og sænke selskabsskatten markant. Men samtidig vil Løkkes parti indføre nye skatter.
Hør artikel

Helt konkret vil vi omlægge topskatten og indføre en top-topskat for de rigeste i samfundet, lyder det fra Lars Løkke i det nye udspil: Balance i en brydningstid (https://moderaterne.b-cdn.net/wp-content/uploads/2022/09/Balanceienbrydningstid.pdf)

I stedet for topskatten vil moderaterne indføre en såkaldt lønsumsafgift – en afgift, som virksomheder betaler til staten for den løn, de giver til medarbejderne, altså en skat på at ansætte medarbejdere. Afgiften skal være på 3,2 pct. af alle lønninger over 352.000 kroner om året. Oven i det vil partiet fjerne personfradraget for de rigeste fem pct. i Danmark. Personfradraget betyder i dag, at man ikke betaler skat af de første 46.600 kr., man tjener. Det er lidt uklart, hvordan man beregner, hvem de rigeste er.

”Det er ens livstidsindkomst, der definerer, om man kommer i top 5 pct.,” lyder det fra Moderaterne.

Til gengæld for de højere skatter foreslår Moderaterne, at virksomhederne skal have en skatterabat, når de ansætter lavtlønnede eller deltidsansatte på lønninger under 191.000 kr.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos giver Løkkes forslag en blandet modtagelse.

“Jeg vil gerne kvittere for, at Løkke vil fjerne topskatten. Det vil gavne væksten,” udtaler Mads Lundby til Indblik.dk. ”Men jeg er helt uforstående over for, at middelklassen – altså de, der tjener over 352.000 kr. og op til ca. 700.000 kr. – skal betale for det via den nye lønsumsafgift på 3,2 pct.”

Mads Lundby Hansen påpeger, at lønsumsafgiften vil blive betalt af lønmodtagerne via lavere løn. Det indebærer, at langt over en million danskere taber på Løkkes skattereform.

”Den prioritering er jeg helt uforstående over for. Løkke kunne alternativt have finansieret sin skattereform ved at bruge af råderummet,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

”Derudover gør Løkke skattesystemet ekstremt kompliceret via den nye lønsumsafgift,” forklarer Mads Lundby Hansen, som også er kritisk overfor top-topskatten. ”Den nye top-topskat er særdeles indviklet. Den betyder, at de personer, som ligger i top 5 pct., mister deres bundfradrag. Det indebærer, at det her segment af skatteyderne ikke kender deres marginalskat, når de skal vurdere om de vil arbejde ekstra mv. Man ved jo først hvem der er top fem pct. et år efter.” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?