Lomborg: Flere solceller stopper ikke brande i Californien

Klimaændringerne er ikke skyld i skovbrandene i Californien. Og flere solceller og vindmøller løser ikke problemet, siger Bjørn Lomborg.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lomborg: Flere solceller stopper ikke brande i Californien

Man skal ikke stirre sig blind på klimaet i forhold til skovbrande i Californien. Solceller og vindmøller løser ikke problemet, siger Bjørn Lomborg. 
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Den danske klimadebattør, politolog Bjørn Lomborg, går med en artikel i New York Post ind i debatten om baggrunden for de voldsomme skovbrande i USA’s vestlige stat Californien. Det kan godt være, at klimaændringerne bidrager til brandenes voldsomhed, skriver han, men den reelle grund til brandene er en anden: en ophobning af brandbart materiale i skovbunden.
Bjørn Lomborg peger på, at omfanget af de øjeblikkelige brande i Californien er langt mindre, end de var for 200 år siden, længe inden klimaet var på vej til at blive varmere.
I det forløbne tiår er der gennemsnitligt brændt 775.000 acres (en acre er lidt over 4 kvadratmeter) årligt i Californien. Før år 1800 brændte mellem 4,4 millioner og 11,9 millioner acres hvert år.
Det svarer til, at 12% af Californiens areal blev brændt af hvert år. Dette mønster ændrede sig efter år 1900, hvor befolkningen fik styr på at bekæmpe brandene i deres opståen. I første halvdel af 1900-tallet brændte kun 250.000 acres årligt i gennemsnit.
Men når man fik stoppet brandene tidligt i forløbet, efterlod man meget brandbart materiale i skovbunden. Ifølge visse beregninger ligger der nu fem gange så meget brændbart materiale i skovbunden, end der gjorde, inden europæerne kom til Californien.
Og Bjørn Lomborg understreger:  Vi havde faktisk langt større skovbrande før den globale opvarmning. Selv dette års rekord med 2,3 mio. brændte acres er lige under halvdelen af et typisk år i tidligere tider.
Ifølge visse forskere skyldes de kraftige brande i disse år, at der er et ”brand-underskud” i skovene, da al det brændsel, der burde være brændt af, stadig ligger der og nu brænder voldsommere end det ellers ville have gjort.
Californiens guvernør, Gavin Newsom siger til avisen Sunday Los Angeles Times, at årsagen til brandene er klimaændringerne. Enhver, som mener noget andet, er klimabenægter, siger han.
”(Guvernør) Newsom har ret i, at klimaændringerne spiller en rolle,” skriver Bjørn Lomborg, ”de skaber gunstige forhold for brandene fordi det er varmt og alting er meget tørt. Men eksperter mener, at dette kun spiller en mindre rolle. Den vigtigste faktor er den måde, vi behandler vore skove på og udvikler landskabet”.
Når vi stopper brandene ved deres udspring, beder vi faktisk om endnu større fremtidige brande. Men vi ved, hvordan vi undgår det, nemlig ved at påsætte små brande, som vi kan styre, og som afbrænder de brandbare materialer, som ligger på skovbunden. Det vil formindske risikoen for store brande i løbet af nogle få år, men der er modstand mod at bruge metoden, fordi de små brande også udvikler ubehagelig røg og indimellem kommer ud af kontrol.
Bjørn Lomborg henviser til et studie, offentliggjort i tidsskriftet Nature Sustainability, som vurderer, at Californien skal afbrænde ca. 20% af hele sit areal for at komme af med det overskud af brændbart materiale, som ligger i skovene.
I stedet foreslår guvernør Newsom, at man bekæmper skovbrandene ved helt at gå over til vedvarende energi i Californien. Men det vil ikke hjælpe, skriver Bjørn Lomborg:
”Californien er ved at vende tilbage til tidligere tiders voldsomme skovbrande – fordi der er voldsomme mængder af brændbart materiale i skovbunden. At opsætte solpaneler og bruge biobrændstoffer vil blive meget dyrt, men stort set ikke medvirke til at løse problemet. Det vil kontrolleret afbrænding. Hvad vi vælger (af løsninger), afhænger af de informationer, vi får.”
Lomborg uddyber via Facebook-video, se nedenfor:[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_empty_space height=”66px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2377″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5905″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8945″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?