En nylig rapport fra Amnesty kritiserede Kina for at begå “forbrydelser mod menneskeheden”, ligesom USA tidligere har beskyldt det kinesiske styre for at udføre folkedrab.
Nu bliver Kinas undertrykkelse af det muslimske mindretal uighurerne genstand for yderligere kritik.
Over 40 lande opfordrer tirsdag i en fælles erklæring Kina til at lade uafhængige observatører rejse til regionen Xinjiang, hvor de vil undersøge meldinger om omfattende menneskerettighedskrænkelser af uighurerne, lyder det.
– Troværdige meldinger indikerer, at over en million mennesker er blevet vilkårligt tilbageholdt i Xinjiang.
– Der er også meldinger om omfattende overvågning rettet mod uighurer og medlemmer af andre minoritetsgrupper samt restriktioner på fundamentale frihedskrav og uighur-kultur, står der i erklæringen.
Den blev tirsdag læst op i FN’s Menneskerettighedsråd af Canadas FN-ambassadør, Leslie Norton. Det skete på vegne af lande som Danmark, Sverige, USA, Australien, Storbritannien og Frankrig.
Ifølge de i alt 44 lande skal missionen til Xinjiang ledes af FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet. Hun har siden 2018 forsøgt at få adgang til regionen.
Mandag sagde hun, at hun håber at kunne rejse til Kina i år.
I erklæringen henviser landene også til problemer med tortur, tvungne sterilisationer, seksuel vold og adskillelse af børn fra deres forældre i Xinjiang.
Jiang Yingfeng, en ledende diplomat ved Kinas FN-mission, afviser tirsdag beskyldningerne. Han kalder erklæringen en indblanding i kinesiske forhold drevet af “politiske motiver”.
Alligevel siger han, at Kina vil byde et besøg fra FN’s højkommissær for menneskerettigheder velkommen.
– Men i stedet for en efterforskning, der baserer sig på en såkaldt formodning om skyld, vil dette besøg handle om at fremme udveksling og samarbejde, siger han i FN’s Menneskerettighedsråd.
Jiang Yingfeng uddyber ikke, hvornår besøget vil kunne finde sted.
Kina har gentagne gange afvist alle beskyldninger om, at landet står bag menneskerettighedskrænkelser i den omstridte region.
De 44 lande udtrykker i erklæringen tirsdag også bekymring omkring Kinas fremfærd i Hongkong samt menneskerettighedssituationen i Tibet.
/ritzau/Reuters