Medie: USA vil sanktionere Rusland

Medie: USA vil sanktionere Rusland for påstået valgindblanding
Kevin Lamarque/Reuters

USA ventes at indføre sanktioner over for Rusland som følge af påstået russisk indblanding i præsidentvalget i 2020.

Det siger to anonyme kilder fra den amerikanske administration til mediet CNN.

Udmeldingen kommer, efter at en efterretningsrapport frigivet tirsdag konkluderer, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, kendte til og sandsynligvis styrede forsøg på at påvirke valget til fordel for tidligere præsident Donald Trump, som tabte valget i november til demokraten Joe Biden.

USA forventes at indføre sanktioner mod Rusland allerede i næste uge som følge af beskyldningerne, oplyser de anonyme kilder.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Der er ingen oplysninger om, hvilke sanktioner USA planlægger.

Ifølge rapporten forsøgte hverken Rusland eller andre udenlandske aktører at ændre tekniske aspekter i valgprocessen, såsom vælgerregistreringer, afgivelse af stemmer, optællingen eller indrapportering af valgresultaterne.

Derimod forsøgte Rusland angiveligt at fremme Trumps chance for at blive genvalgt “med misvisende og udokumenterede påstande mod udfordreren Joe Biden.

– Vi vurderer, at russiske ledere foretrak, at forhenværende præsident Trump blev genvalgt trods en opfattelse af, at visse af hans administrations politikker var antirussiske, står der i rapporten.

Efterretningsrapporten punkterer også en påstand om, at Kina forsøgte at påvirke udfaldet til fordel for Joe Biden, som tilhængere af Trump hævdede under valgkampen.

– Kina søgte stabilitet i dets forhold til USA, og anså hverken det ene eller det andet udfald af valget for at være fordelagtigt nok til, at Kina ville risikere et tilbageslag (i forholdet, red.), hvis det blev opdaget, hedder det i rapporten.

Amerikanske efterretningstjenester har tidligere konkluderet, at Rusland også blandede sig i præsidentvalget i USA i 2016 med propaganda rettet mod Trumps daværende modstander, demokraten Hillary Clinton.

/ritzau/

Fik du læst?