Mediechef tager bladet fra munden: Mediestøtten skal afskaffes – og her er planen for, hvordan det bør gøres

Stig Kirk Ørskov, administrerende direktør for JP/Politikens Hus. (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2016)

“Statsstøtte skaber ikke frie medier og et pluralistisk medielandskab. Det skaber et mediebillede domineret af staten. Vores demokrati fortjener bedre.”

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder den klare melding fra Stig Ørskov, der er administrerende direktør for den store danske medievirksomhed JP/Politikens Hus, som udover aviserne Jyllands-Posten og Politiken også har ejerandele i såvel Børsen som Watch Medier, netboghandlen Saxo og leveringsfirmaet DAO.

Stig Ørskov argumenterer i en kronik i Berlingske for, at mediestøtten skal afskaffes. Mere konkret ønsker han, at den direkte produktionsstøtte til etablerede medier – som f.eks. hans egne aviser – skal udfases over “skånsomt” over en periode på 10 til 15 år.

Ørskov mener, at en så lang udfasningsperiode vil give medierne tid til at “vænne sig af med støtten”.

Derudover anfører han, at det ikke er sundt for demokratiet, når staten er arbejdsgiver for de journalister, der har som opgave at holde statsmagten i ørerne. Samtidig trækker han en række eksempler frem, som illustrerer, hvordan staten blander sig i de danske mediers drift på en usund måde.

F.eks. fremhæver han, at DR og TV 2’s medarbejdere under starten af coronanedlukningen blev beordret hjem af daværende kulturminister Joy Mogensen (S), ligesom han også peger på lukningen af Radio24Syv som et skræmmeeksempel.

Stig Ørskov mener, at tiden er moden til, at danske medier lærer at klare sig uden statsstøtte. I stedet skal de klare sig som private virksomheder på egne ben. Det vil både være sundt for medierne og for demokratiet, skriver han.

– For realiteten er, at det ikke blot er sundt for demokratiet, at de private medier klarer sig uden statens driftsstøtte. Det er også sundt for medierne. Og tilmed viser udviklingen, at medierne faktisk godt kan klare sig uden, skriver Stig Ørskov i sin kronik i Berlingske.


Mediechefens kronik kommer i anledning af, at nye medieforhandlinger står for døren. Her skal kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og Folketingets partier blive enige om bl.a. vilkårene for den mediestøtte, som Stig Ørskov nu foreslår at udfase.

Mediestøtten i Danmark betales af skatteyderne og består af fire forskellige puljer: Produktionstøtte, innovationsstøtte, saneringsstøtte og bladpuljen. 

I 2020 blev der udbetalt 387,3 millioner kroner i mediestøtte til 70 forskellige medier. Derudover kommer også statsstøtten til det fuldt statsejede medie DR – Danmarks Radio – der i 2020 fik 3.852 millioner kroner i støtte.

[adning id="17957"]

Fik du læst?